Dječak vrištao od bolova nakon što je stao na otrovnu ribu “morski pauk”

0
322

Otrovna riba “dragon fish“ ili takozvani morski pauk mogla je da izazove ozbiljnije probleme Milanu Levkiću (8) iz Bora, koji ju je na ljetovanju u Paraliji u Grčkoj slučajno zgazio tek što je ušao u more, piše Srpskainfo.

Ova riba, koju Grci zovu “drakena” i koja inače živi u većim dubinama, ovog puta našla se u plićaku, a karakteristična je po tome što se skriva u pijesku, pa je gotovo nemoguće primjetiti je po ulasku u vodu.

– To se desilo posljednjeg dana našeg ljetovanja i to sat i po vremena prije polaska nazad u Srbiju, počinje priču Vesna Velinovski, Milanova majka

– Poželjeli smo da se okupamo na plaži prema Olimpiku, još jedanput prije odlaska. Samo što smo ušli u vodu Milan je počeo da plače kako ga užasno boli noga. Na trenutak sam pomislila da je možda zgazio neku školjku, jer krvi, gotovo, da nije bilo uopšte, samo se vidjela mala crvena tačkica na nozi. Međutim, sve više je počeo da plače i da vrišti i stalno je ponavljao kako ga užasno boli noga, priča Vesna.

Majka i sin su hitro izašli iz vode, a Vesna ističe da u prvi mah ništa nije djelovalo zabrinjavajuće.

– Na brzinu sam spakovala stvari, otišli smo do obližnjeg tuša, i kada sam mu pogledala nogu vidjela sam bijeli krug i dvije zelene tačkice, skoro kao ujed zmije. Spasilac nam je prišao i kazao da ćemo morati kod ljekara. Milan je sve vrijeme plakao tako da su mu i oči otekle. Noga je počela da crveni i da otiče, dodaje Velinovski.

Vesna nije imala puno vremena za razmišljanje, već je sina odnjela do ljekara.

– Mogao je jedva da stane na petu, s obzirom na to da je ubod bio na stopalu ispod palca. Pokušavao je po malo da hoda, malo sam ga u rukama nosila, ali veći dio puta na leđima. Sve vrijeme nije prestajao da jauče od bolova, dodaje Vesna.

Po dolasku kod ljekara odmah su znali da je riječ o ovoj otrovnoj ribi. Gotovo da su stigli u zadnji čas.

– Prokuvali su vodu, sipali u lavor, a onda kazali da tu drži nogu. Milan je ubrzo prestao da plače. Nekoliko puta su dolijevali vruću vodu, kako bi bila topla sve vrijeme. Za pola sata potpuno je splasnuo otok, a onda je popio i lijek. Rekli su nam da još dva- tri dana držimo nogu u toploj vodi i da pije lijek još nedjelju dana, prepričava majka.

Ono što je moglo da bude opasno je to da 15 minuta do pola sata nakon uboda ove ribe može da nastupi gušenje, ali je srećom mali Milan na vrijeme dobio ljekarsku pomoć.

Ona ističe da je spas u toploj vodi ili toplom kamenu jer je otrov koji ispušta “dragon fish” termolabilan.

– Žalio se još nedjelju dana da ga boli to mjesto na nozi, naročito na dodir, ali je bez problema hodao. Sada kada smo se malo raspitali o tome, kažu da su to zaista jaki i nepodnošljivi bolovi i mogu misliti šta je sve osjetio dok nismo stigli kod ljekara, dodaje Velinovski.

Vesna priča da joj je i gazda vile u kojoj je boravila sa sinom, ispričao svoje iskustvo sa ovom otrovnom ribom.

– Rekao nam je da se prije mnogo godina i njemu desila slična situacija. Tada je ronio u moru, kada je rukom dotakao “dragon fish” . Od bolova, ruka mu je ostala savijena u pesnici sve do odlaska kod ljekara, dodaje Vesna.

Iako je doživio jako opasno i loše iskustvo, Milana to nije pretjerano obeshrabrilo, i jedva čeka sljedeću godinu i odlazak na ljetovanje.

– Najbitnije je da njega to nije mnogo uplašilo, jer mi kaže da jedva čeka da opet ide na more. Baš tog dana, prije odlaska na plažu, dok smo pakovali kofere komentarisali smo kako nam je vrijeme bilo idealno, i kako je sve super prošlo, a onda se desilo ovo. Na svu sreću, brzo i hitro smo reagovali i sve je prošlo bez problema, zaključuje Vesna.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here