Djeca razvedenih roditelja zapravo mogu puno toga naučiti

0
288

Istina je da je jedan od najvećih kamena spoticanja u pričama oko razvoda – dijete, odnosno djeca zbog kojih jako puno roditelja zapravo ostaje u lošim brakovima i lošim odnosima, čineći to – zbog djece. Da djeca ne pate, da djeca ne moraju proživljavati razvod koji nikada nije bezbolan i na koncu – da ne moraju biti “žrtve” i kasnije živjeti na dvije strane.

Naravno, to su prilično loši stavovi jer istinski – najmanje što dijete treba jest život u žiži lošeg odnosa, u kojem će više trpjeti nego biti sretno pa zato mame i tate moraju znati jedno – nije loše razvesti se ako dalje jednostavno ne ide. Djeca će biti okej, a zapravo djeca od razvoda mogu čak i profitirati jer razvod ne znači život samo s jednim roditeljem. Štoviše, i u Hrvatskoj se sve više govori o potrebi promjene Obiteljskog zakona po kojem bi puno veći postotak razvedenih roditelja trebalo dobiti zajedničko skrbništvo po kojem bi djeca živjela u dva doma, a briga oko njih, fizički i financijski, pripala u jednakoj mjeri ocu i majki.

Trenutačno je takva situacija da više od 80 posto djece u Hrvatskoj u slučaju razvoda pripadne majci, nešto više od 10 posto djece trenutno živi pod skrbništvom očeva, a tek nešto više od 5 posto razvedenih brakova ui Hrvatskoj danas imaju upravo takvo zajedničko skrbništvo, bez plaćanja alimentacije. I to je zapravo “zakon” koji se mora mijenjati u koristi zajedničkog skrbništa nad djecom zato što djeca zaslužuju imati, ako ne jedan, onda dva “normalna” doma. Tako mogu nastaviti živjeti najkvalitetnije što mogu.

A to da će djeci biti u početku teško mora se prihvatiti kao neminovna člinjenica, ali znajte svi vi koji smatrate da bi možda ipak ne bi bilo bolje “izvući” dijete iz toksične zajednice – djeca će preživjeti! I ne samo preživjeti – djeca će naučiti:

Postati fleksibilnija, ili barem bolje shvatiti koncept fleksibilnosti

Svaka je promjena “velika”, ali kad je riječ o djeci, mi odrasli jednostavno moramo znati da se ona zapravo vrlo brzo priviknu na svaku promjenu. Tako će dijete vrlo vjerojatno, puno ranije nego što se očekuje, priviknuti se da odjednom živi na dvije strane – a to znači i ovo – puno prije će postati fleksibilnije prema životu. A to nije nevažna stvar jer djeca koja su fleksibilnija imaju puno bolje šanse od malena razvijati bolju suradnju s drugima, bolje uvažavati druge, lakše se miriti sa situacijama u kojima se nađe i svakako lakše pustiti sve one male probleme koji ih muče.

Postat će kooperativnija

Iako mali, djeca su često jako veliki u svojim glavama i svako će dijete točno znati, kada se u takvim situacijama nađu, prikloniti se i prilagoditi se. U slučaju friškog razvoda dijete će vrlo brzo i samo poželjeti uskočiti u cipele “partnera koji nedostaje” i tako postati kvalitetna desna ruka i jednom i drugom roditelju. Kako će vrijeme odmicati vidjet će i učiti iz primjera roditelja koji se “ne slažu, ali se slažu”, možda će se kasnije morati prilagoditi i na nove partnere svojih roditelja a sve to, iako zvuči teško, zapravo je lekcija koja će ih naučiti i dobrim stvarima.

Ponekad nas ljudi razočaraju

Nije ovo lekcija koju bi pošto-poto moralo naučiti baš svako dijete jer zaista nije lijepo kada vas netko razočara, ali to je dio života koje svako biće kad-tad doživi. Pa iako nije baš pretjerano lijepo ako to doživi dijete, naglašavamo – neke su stvari neminovne, ali ova će lekcija razočaranja svakako dobro doći tom djetetu kada stasa u – odraslu osobu.

Kako pronaći svoju sreću

Toksičan odnos u obitelj utječe na sve, a što dulje takav odnos dijete će zapravo sve dublje upadati u ponor lošeg raspoloženja, depresije i bit će jednako nesretno kao i njegovi roditelji – samo zato što sreću već dugo nije upoznalo. I zato je, kažu svi, zaista bolje razvesti se i tako djetetu samom, kao i jedni drugima, dati priliku da opet pronađu svoju sreću.

Morat će se naučiti – žrtvovati

Ni ovo nije moment koji roditelji žele svom djetetu, ali kada se već nađu u ovakvoj situaciji djeca će neminovno morati naučiti još nešto – žrtvovati se.

Puno razvedenih roditelja bori se financijski opstati, a ako pritom još imaju dijete koje ima i dosta svojih obaveza, aktivnosti, hobija, odjednom za dosta roditelji više neće imati vremena, a možda ni novca.

I tako će dijete možda ranije od svojih vršnjaka, morati naučiti da neke stvari u životu jednostavno ne mogu dobiti – i da će odsad morati birati. A to i nije toliko loša odlika – naučiti ih da prepoznaju što im je najvažnije, a bez čega zapravo mogu.

Nema svaka priča sretan kraj

Bilo bi lijepo kada bi svi mi živjeli u bajci i uvijek imali sretne završetke, no znamo koliko je to daleko od realnog života. Međutim, djeca tako ipak mogu naučiti nešto lijepo i važno, a to je da nije svaki kraj loš – jer svaki kraj ujedno označava i novi početak te novu šansu za srećom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here