Delegacija NATO-a u posjeti BiH

0
182

Parlamentarci skupštine NATO-a prvog dana dvodnevne službene posjete našoj zemlji sastali su se s domaćim parlamentarcima i delegacijama ministarstava odbrane i sigurnosti, te Oružanih snaga BiH. Bosnu i Hercegovinu smatraju spremnom za akcijski plan za članstvo u Alijansi, ali je ponovljeno da MAP neće biti aktiviran dok se ne ispuni i posljednji preostali uvjet – knjiženje vojnih lokacija na državu.

NATO vodi politiku otvorenih vrata i našu zemlju želi u svom članstvu. Skupština Alijanse je tu da pomogne, ali za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo – uvjete moramo ispuniti.

“Nećemo zažmiriti na jedno oko. Zemlje NATO-a žele da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Mi to zaista želimo. Iako ne odustajemo od uvjeta, želimo vam pomoći. Naše prisustvo ovdje nosi tu poruku”, kazao je Joao Rebelo, predsjedavajući Potkomiteta za odbrambene sposobnosti Parlamentarne skupštine NATO-a.

Još 2010. godine je u Talinu Bosni i Hercegovini potvrđen MAP – Akcijski plan za članstvo u Alijansi. Međutim, za aktivaciju plana postavljena su tri uvjeta.

Viškove naoružanja smo uništili i učestvujemo u mirovnim misijama. Tačka prijepora je posljednji uvjet – registracija vojne imovine na državu, čemu se protivi Republika Srpska. Parlamentarci iz tog entiteta nisu prisustvovali današnjem sastanku.

“Nadam se da su oni shvatili da je jednoznačna danas poruka bila od nas svih da želimo što prije aktivaciju MAP-a”, naveo je Nikola Lovrinović, šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (HDZ BiH).

Nakon omekšanja preostalog talinskog uvjeta, smanjenjem broja vojnih lokacija, dio domaćih zvaničnika smatra da postoje razlozi za optimizam da će se o BiH u julu na samitu NATO-a ozbiljno razgovarati. Upoznali su goste da je većina lokacija u Federaciji već uknjižena na državu, dok se u RS-u to pitanje rješava sudskim putem.

“Od početka 2015. do danas uknjižena je 31 od budućih 57 lokacija, što je svakako više od 50% i to je kredibilan napor”, pojasnila je Marina Pendeš ministrica odbrane BiH (HDZ BiH).

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH (DF), smatra da neće biti gledanja kroz prste, iako se neki, kako kaže, tome nadaju.

Delegacija skupštine NATO-a sastala se i sa predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i komandantima NATO-ovog štaba u Sarajevu i EUFOR-a za BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here