Delegacija BiH u Kini: Stiže oprema za Oružane snage

0
157

Prvog dana službene posjete Narodnoj Republici Kini delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju predvodi ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, jučer je obavila posjetu Ministarstvu nacionalne odbrane Narodne Republike Kine. Bilateralni sastanak održan je u sjedištu Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine, a domaćin sastanka bio je ministar Chang Wanquan sa saradnicima.

Bilateralnim razgovorima prethodio je svečani doček uz intoniranje državnih himni, postrojavanje i raport počasne jedinice.

Tokom razgovora obrađene su teme iz domena bilateralne odbrambene saradnje, tekućih reformi odbrambenog sistema u BiH i NR Kini, doprinosa oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz učešće u operacijama podrške miru, te razmjene mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji – prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu odbrambenu saradnju ocijenili dobrom, s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, te je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i saradnje.

Ministar Wanquan je potvrdio spremnost za daljnju podršku NR Kine aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovnih bilateralnih konsultacija i dijaloga na svim nivoima, sponzorisanim programima edukacije i obuke za pripadnike OS BiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini, te donaciji NR Kine Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 miliona Yuana kroz isporuku specijaliziranih mašina za izvođenje inžinjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Program posjete delegacije MO i OS BiH nastavlja se i sutra, za kada je predviđena posjeta jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Komandom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti jedinica.

Pored ministrice Pendeš, u sastavu delegacije MO i OS BiH nalaze se zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Mirko Tepšić, sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra odbrane za finansije i budžet Miro Cabo. (rts)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here