Debalans na štetu Bošnjaka u pravosuđu Distrikta Brčko

0
181

Struktura zaposlenih po nacionalnoj i spolnoj pripadnosti u pravosuđu Brčko distrikta bila je jedna od tema o kojoj je razgovarano na posljednjoj sjednici Skupštine BD-a. Dostavljeni podaci Pravosudne komisije pokazatelj su debalansa na štetu Bošnjaka na poziciji nosilaca pravosudnih funkcija.

U tabelama pristiglim iz Pravosudne komisije Distrikta izražena je kompletna slika zaposlenih po nacionalnoj, spolnoj pripadnosti i stručnoj spremi, ali i nositelja pravosudnih funkcija. Analiza pokazuje da je u pravosuđu Brčko distrikta 241 zaposlenik, od čega su 98 Bošnjaka, 98 Srba, 42 Hrvata i dvoje ostalih.

“Imamo određeni debalans u Osnovnom sudu u vezi sa sudskim funkcijama, to je tako, odgovornost ne snosi Pravosudna komisija, nadležnost za to je VSTV“, kaže predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Safet Pizović.

U Osnovnom i Apelacionom sudu Brčko distrikta nedostaju ukupno četiri Bošnjaka nosioca pravosudnih funkcija, dok je u Tužilaštvu veći broj Bošnjaka.

“Ono što se može zaključiti jeste da u Apelacionom i Osnovnom sudu i Tužilaštvu treba izvršiti prijem kadrova kako bi se zadovoljio član 20 Statuta Brčko distrikta“, ističe zastupnik SBB-a u Skupštini BD-a Šemso Saković.

Pravosudnu komisiju trebalo bi priključiti izvršnoj vlasti kao Odjel za pravosuđe, dodao je Saković, tvrdeći da ona trenutno predstavlja mjesto na kojem se sučeljavaju sudska i izvršna vlast, na način da su predsjednici sudova i Tužilaštva njeni članovi koji odlučuju.

“To može imati za posljedicu ono što vidimo ovih dana – da Pravosudna komisija, praktično, određuje ko će biti član u VSTV-u, a oni nakon toga, mislim na nositelje pravosudnih funkcija – s obzirom na to da ih bira VSTV, naravno, vjerovatno očekuju zauzvrat i neku korist od svega toga“, smatra Saković.

U tom kontekstu članovi Pravosudne komisije, uprkos preporuci VSTV-a da ponište odluku o izboru predstavnika Brčko distrikta za člana VSTV-a iz reda ostalih, te da izaberu Bošnjaka ili Bošnjakinju, na sjednici održanoj 10. marta ponovo većinom glasova biraju istu osobu iz reda Ostalih. Na potezu je VSTV, a zbog takvog poteza Pravosudne komisije Brčko će vjerovatno jedan period biti bez svog predstavnika u VSTV-u. Pitanje je ko kupuje vrijeme i zašto?(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here