Davidović: Nismo ni blizu partnera za ubrzavanje procesa pridruženja EU!

0
253

Novi saziv Evropskog parlamenta, nakon izbora koji se organiziraju od 23. do 26. maja, bez obzira na njegov proporcionalni sastav više će se fokusirati na rješavanje unutrašnjih problema i reformiranje Evropske unije nego na proces proširenja.

09

Ocijenio je to u razgovoru za Fenu nekadašnji glavni pregovarač sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i bivši ambasador u Misiji Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu Igor Davidović.

Što se tiče njegovih očekivanja kada su u pitanju ovi izbori, on kaže da ih temelji na analizama koje su dominantne u posljednje vrijeme.

– Govoriti o izborima za Evropski parlament znači konstatirati jačanje desne orijentacije i koncepta reracionalizacije procesa donošenja odluka u Evropskoj uniji – stava je Davidović.

Međutim, dodao je, to ne znači da će desne orijentirani pobijediti i da će desnica imati većinu u Evropskom parlamentu, ali je dovoljno da osvoji broj mjesta za osporavanje ili usporavanje procesa proširenja.

Takav broj glasova, kazao je Davidović, omogućio bi im i da se fokusiraju na mehanizme donošenja odluka u korist jačanja nacionalnih država unutar sastava Evropske unije.

Kada je u pitanju BiH, bivši bh. ambasador Davidović smatra da se ne može očekivati nikakvo poboljšanje niti ublažavanje uvjeta za prijem u EU.

– Oni će u najmanju ruku ostati isti, a ukoliko dođe do zaoštravanja novih snaga koji će formirati novu Evropsku komisiju onda će ti uvjeti biti i rigorozniji ili će BiH dobiti i neke nove uvjete – stava je Davidović.

Međutim, kaže, da kakav god bude rezultat za Evropski parlament proširenje neće biti u vrhu prioriteta Evropske unije, Evropske komisije niti Evropskog parlamenta jer će se oni morati baviti vlastitim reformskim zahvatima, odnosno problemima i poteškoćama kroz koje EU prolazi.

Prema tome, ističe Davidović, rezultat u svakom pogledu neće olakšati proces približavanja BiH.

– Mi smo dovoljno opterećeni internim problemima, unutrašnjim napetostima i izostankom uspostave vladavine prava. Zbog toga nismo ni blizu partnera koji je kvalificiran za ubrzavanje procesa prijema u članstvo u EU – zaključio je Davidović u razgovoru za Fenu.

Između 23. i 26. maja, građani 28 zemalja članica Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, glasuju za zastupnike u Evropskom parlamentu koji će ih zastupati u idućih pet godina, a potom bi trebala biti izabrana Evropska komisija koja bi trebala 1. novembra stupiti na dužnost. (Fena, TL)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here