Dautović i Kršić među najboljim igračicama rukometnog turnira (Foto)

0
401

Pobjedom ženske juniorske reprezentacije BiH završen je u Tuzli petodnevni rukometni turnir „Women’s Trophy 2018“.

Takmičenje osam reprezentacija Evrope proteklo je u najboljem redu, s čime se slažu i predstavnici EHF-a koji su diktirali organizaciju najviših svjetskih standarda.

Tuzlanski rukometni radnici, među kojima i veliki broj volonetra, pokazali su još jednom da mogu organizovati najzahtjevnija takmičenja međunarodnog ranga, a sam turnir veliki je stimulans ženskom bh. rukometu koji je, nakon desetak godina nebrige, na velika vrata kročio u svijet.

Naime, naše „zmajice“ pobjedom u Tuzli plasirale su se na Interkontinentalni kup 2019. godine i imaju šansu da se nakon niza mukotrpnih takmičenja plasiraju na svjetsko prvenstvo 2020. godine.

Selektorka ženske juniorske reprezenatcije naše zemlje Kornelija Rajković-Leko izuzetno uzbuđena nakon utakmice kazala je da su bh. rukometašice od samog starta išle na osvajanje turnira.

– Ne bismo se okupile da nismo mislile ostvariti ozbiljan rezultat na ovom turniru. Ovu pobjedu posvećujem svim onim nevjernicima koji su sumnjali u nas. Pobjeda ne ide nama, jer smo znale da možemo. Posvećujemo je njima – izjavila je Rajković-Leko.

Istakla je da su jednomjesečne pripreme bile naporne i mukotrpne.

-Nije bilo lako. Toliko je bilo negativnih riječi i emocija koje smo doživjele od ljudi koji su godinama u rukometu. Žao mi je zbog toga, ali mi je s druge strane drago, jer smo dokazale da možemo – dodala je bh. selektorica te naglasila da se nada da će ova reprezentacija u narednom periodu biti dodatno ojačana s još 20 djevojaka.

Dvije naše igračice svrstane su u idealni tim „Women’s Trophya 2018“, a to su Adelisa Dautović kao najbolji playmaker i Isidora Kršić kao najbolji odbrambeni igrač.

Osim njih dvije, u All star tim izabrane su još: Alina Huremović (Luksemburg) – najbolja golmanica, Valeria Rascovan (Moldavija) – najbolje lijevo krilo, Teele Utsal (Estonija) – najbolji lijevi bek, Lauranne Beckers (Belgija) – najbolji pivot, Selma Rein (Estonija) – najbolji desni bek, Michelle Jung (Luksemburg) – najbolje desni krilo, Kamila Bayramova (Azerbejdžan) – najbolji strijelac (45 golova), te Estelle Ghijsens (Belgija) – MVP turnira. (mp – Foto: Darko Zabuš i Miroslav Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here