Danska: Pusti otok za migrante koji su počinili kazneno djelo

0
229

Danska vlada planira strance koji su osuđeni u Danskoj smjestiti na udaljeni, pusti otok kako bi služili svoju zatvorsku kaznu, objavile su danske vlasti, a prenosi The Independent.

Strance kojima je zbog kriminala odbijen azil ili nemaju dozvolu boravka, a ne mogu se iz legalnih razloga deportirati iz Danske, smjestit će u zatvor na nenaseljenom otoku Lindholmu, površine 7 hektara i udaljenom od Danske nekoliko kilometara.

Nekima će biti dozvoljen odlazak i dolazak s otoka

Ministar financija Kristian Jensen, iz stranke desnog centra Venstre, objasnio je kako će zatvorenicima koji ne predstavljaju opasnost za druge građane biti tijekom dana dopušten odlazak i dolazak s otoka.

“Oni neće biti zatvorenici. Postojat će trajektna veza, jedino što trajekti neće stalno voziti. Stranci će morati tijekom noći boraviti na otoku. Na taj način ćemo moći bolje pratiti gdje su.“, rekao je Kristian Jensen.

Desne stranke oduševljene

Desna stranka Dansk Folkeparti (DF) pozdravila je odluku vlade i na društvenim mrežama objavila animirani film na kojem se prikazuje kako je tamnoputi muškarac ostavljen na pustom otoku.

“Stranci koji su počinili kaznena djela trebaju biti deportirani i nemaju što raditi u Danskoj. Dok ne smislimo kako ih se riješiti, premjestit ćemo ih na otok Lindholm. Tamo će morati prisilno boraviti noću i na njih će cijelo vrijeme paziti policija. To je odlično!“, napisali su uz objavu crtića.

“Humanitarna katastrofa“

Opozicija je odmah oštro kritizirala odluku danske vlade. Uffe Elbeak, iz stranke Alternative, smatra da je ovakav potez “humanitarna katastrofa“.

“Zelena vlada koju bih želio voditi nikada ne bi prisilno tjerala ljude na pusti otok. Ovakva nehumana politika stvara posve drugačiju Dansku od one koju volim.”, rekao je.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here