Danas u Tuzli izložba “Biti izbjeglica: europski narativ”

0
326

Izbjeglištvo i protjerivanje, uprkos činjenici da su stoljećima prisutni u europskim društvima – kao iskustvo i kao naracija, te da su duboko ukorijenjeni u porodičnim pričama i prisutni u lokalnim narativnim zajednicama, još uvijek nemaju zasluženo mjesto u službenim kulturnim mjestima sjećanja. Projekat “Biti izbjeglica: europski narativ”, fokusiran na 20. i 21. stoljeće, ima za cilj da predoči europske izbjegličke priče na mjestu gdje se historija tradicionalno prenosi: u muzeju.

Aktivnosti projekta uključuju: izložbe u muzejima, rad s učenicima u više zemalja, novu naučnu publikaciju, webstranicu s online-platformom za održivo umrežavanje profesionalaca, donosilaca odluka i stručnjaka u svrhu stvaranja i njegovanja zajedničkog izbjegličkog te drugih, europskih, narativa.

U okviru izložbe, biće predstavljene priče o petnaest predmeta koji pripadaju izbjeglicama iz različitih vremenskih perioda i različitih europskih zemalja, podsjećajući nas na činjenicu da je “biti izbjeglica” zajedničko europsko iskustvo, koje treba učiniti vidljivim i koje treba dijeliti u smislu zajedničkog europskog narativa.

U 2018. godini izložba će biti postavljena u Ljubljani (februar), Rijeci (mart), Novom Sadu (mart), Tuzli (april) i Beču (maj – januar 2019. god.), a od juna će biti dostupna i na webstranici projekta.

Muzej istočne Bosne
Tuzla, 9. april – 9. maj 2018
Otvaranje izložbe: 09.april, 14 sati, Džindić mahala 21 Tuzla

Projektni tim
Matična ustanova:
Akademija nauka Republike Austrije, Institut za kulturne studije i historiju teatra (Beč-AT)
Partneri projekta:
Muzej istočne Bosne (Tuzla-BA), Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Rijeka-HR), Muzej Vojvodine (Novi Sad-RS), Muzej savremene historije Slovenije (Ljubljana-SI), Muzej grada Beča (Beč-AT), Univerzitet Eberhard Karls Tübingen (Tübingen-DE), Univerzitet Leipzig (Leipzig-DE), Univerzitet Lazarski (Varšava-PL)
Finansijeri projekta:
Program Europske unije “Europa za građane”, Europska komisija, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu (EACEA)
Ured saveznog kancelara Republike Austrije, Odjel za kulturu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here