Danas počinje 69. Međunarodni filmski festival u Berlinu

0
184

U Berlinu danas počinje 69. Međunarodni filmski festival – Berlinale tokom kojeg će se do 17. februara za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, takmičiti 17 filmova.

Festival će otvoriti ostvarenje “The Kindness of Strangers” (Ljubaznost stranaca) danske rediteljke Lone Scherfig, koji se zvanično takmiči i za Zlatnog medvjeda.

Među 17 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene, među kojima “Mr Jones” (Gospodin Jones) Poljakinje Agnjeske Holand, “Elisa y Marcela” španske reditelje Isabel Coixet, kao i “Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija” (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Od poznatih zvijezda na berlinskom crvenom tepihu očekuju se Catherine Denevue za film “L’adieu a la nuit” (Zbogom noći) Andréa Téchinéa, Diane Kruger za film “The Operative” (Operativac) Yuvala Adlera i Britanac Christinae Bale za ostvarenje “Vice” (Porok) Adam McKay. Ti filmovi su također među 17 ostvarenja u trci za glavnu nagradu.

Počasnog Zlatnog medveda za životno djelo će ove godine dobiti britanska glumica Charlotte Rampling, i njoj u čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Lilliane Cavani.

Žirijem će predsjedavati francuska glumica Juliette Binoche.

Prošle godine je Zlatni medvjed dodijeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintillie za film “Touch me Not” (Ne dodiruj me).

Na festivalu svake godine bude prikazano oko 400 filmova.(beta,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here