Danas i ovdje: Tuzla cijela iz dva-tri dijela

5
999

Stanovnici TK odavno se pitaju ima li i da li će TK ikada imati politički kapacitet i kadrove koji će se znati ‘oduprijeti’ političkom Sarajevu i početi braniti interese onih koji su ih izabrali. Godinama, bez obzira o kojoj stranci se radilo, u TK sve funkcioniše po principu „zavadi pa vladaj“, a kantonom odnedavno kruži i interesantna poslovica: „Tuzla cijela iz dva-tri dijela“. Ako je, recimo, SDP vodeći u TK, SDP-ov vrh će se truditi da nekoliko općina TK, u kojima ima većinu, promoviše suprotne stavove od ostatka SDP-ovih odbora u kantonu, a to rade i ostale stranke, ukoliko nisu minorna politička snaga. Zadnji kongres SDA, a takođe i SDP-a, otvorio je oči mnogima u TK.

Takođe, nametanje političkih rješenja i uvođenje raznoraznih pseudo-povjereništava iz Sarajeva, a što dovodi do stvaranja frakcija unutar općinskih odbora u TK, onemogućava ujedinjenje političkih kapaciteta i zastupanje interesa stanovnika TK. Uz sve to imamo i ‘plaćenike’ i ‘korisne idiote’, o kojima sam ranije pisao. TK, uprokos svemu ovome, ostvaruje – zasad – dobre rezultate, ali se svi bojimo da to neće predugo trajati, jer političko Sarajevo već vuče poteze ili pravi spletke koje štete njegovoj stabilnosti.

TK je godinama najvažniji generator razvoja privrede BiH, a milioni maraka iz rudnika, fabrika i privatnih biznisa TK pune državni budžet i hrane mnoge u FBiH. Uprkos svemu tome, stanovnici TK ogorčeni su tretmanom političkog Sarajeva. Najmnogoljudniji kanton FBiH još uvijek nema ni metra autoputa!? Ceste TK, koje su u federalnoj nadležnosti, izgrađene su za vrijeme Tita, a da bi se iz TK stiglo, recimo, do Sarajeva, skoro tri sata mora se pentrati preko planinskih puteljaka. Zbog toga je rasprava o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, koja u potpunosti zaobilazi TK, za Tuzlake bila šokantna, nešto što se graniči sa zdravim razumom i bezobrazlukom. Dakle, sarajevski stranački vrhovi smatraju da je logično da stanovnici TK, koji se vozaju skoro kaldrmskim putevima, trebaju plaćati izgradnju autoceste preko kojekakvih vrleti i goleti koje imaju znatno manji broj stanovnika od TK i skoro nikakve privrede?! Da ne bude zabune, nemaju Tuzlaci, iako je to uvriježeno mišljenje, ništa protiv Sarajlija i Sarajeva, to je njihov glavni grad u koji rado dolaze, ali imaju ogromnu averziju prema političkom, odnosno politikantskom Sarajevu…

Takođe, vazduh koji dišu stanovnici TK među najzagađenijim je u svijetu, pa je porast broja oboljelih od karcinoma i drugih respiratornih bolesti možda i najveći u FBiH. Naknade za zaštitu voda i okoliša šalju se u federalni budžet, a rijeke i jezera TK propadaju. Jezero „Modrac“, odnedavno najvažniji resurs pitke vode, najbolji je primjer brige političkih vrhova iz Sarajeva za TK. Tako je i u svim drugim oblastima, a čak ni sjedište Ministarstva industrije i rudarstva nije u TK!? Što se tiče državnih preduzeća sa sjedištem u Sarajevu, priča je u najmanju ruku patetična. Direktori iz Tuzle ovlašteni su da odlučuju uglavnom o minornim stvarima, dok odluke o strateškom vođenju njihovih organizacionih jedinica donose pisari iz Sarajeva.

Telekom nije generalni sponzor nijednom sportskom klubu iz TK, a nema ni ozbiljnih investicija u kantonu koja bi pokazala društvenu odgovornost prema nekoliko stotina hiljada svojih korisnika. Diskriminacija prilikom raspodjele javnih prihoda od indirektnih poreza uobičajena je stvar, a vanjske dugove Federacije vraćaju kantoni, iako ih nisu potrošili za svoje projekte?! O strateškim investicijama od ostvarenog profita u velikim državnim preduzećima TK može samo sanjati. Ukratko, sarajevski stranački vrhovi su u TK uspostavili političko-ekonomski imperijalni sistem.

Bilo kako, stvari su svakim danom sve jasnije, pa se kao odgovor na ovakvo stanje počinju vući drukčiji potezi u TK, odnosno vuku ih oni malo mudriji i patriotski nastrojeni prema TK, skoro bih se usudio reći državnici. Nije isključeno da će se tokom narednih godina, a kao odgovor na dugogodišnje politikantstvo stranačkih vrhova iz Sarajeva, složiti i kritična politička masa koja će se ujediniti oko političkih i javnih interesa TK. Ni nova stranka sa sjedištem u Tuzli, koja bi okupila sivu eminenciju, TK više nije nerealna opcija. Mnogi se već pitaju hoće li političko Sarajevo, zbog nekompetentnosti, neznanja, voluntarizma ili nekog nepoznatog dugoročnog plana za TK, dovesti kantonalna politička rukovodstva do radikalnih političkih mjera prema sarajevskim stranačkim vrhovima. Izbori idu, vrijeme će pokazati. (Piše: Almir MUSTAFIĆ)

5 Komentari

  1. jel se ucio fact-checking na zurnalistici Mustaficu? De provjeri jos jednom da nema neki klub “Jedinstvo BH Telecom” u Tuzli…

    • Toliko BH Telekom daje za sponzorstvo da su davno htjeli raskinuti ugovor, ali drže se one “bolje išta nego ništa”. Kakvo je to generalno sponzorstvo za koje ni solidan polovni auto ne možeš kupiti! Valja priznati i to da su rezultati Marinih cura takvi da je pravo čudo da se ikakvo sponzorstvo daje

      • Ne znam koliko daju para, sto je tema odvojena od autorovog samouvjereno iskazanog stava, samo kazem da autor nije provjerio fakte prije pisanja, pa ga upucujem da to uradi sljedeci put. A nas mentalitet je svakako “donatorski”, pa il ne valja kad neko daje, il daje premalo. Rijetko pritom gledamo sami da zaradimo i koliko bismo polovnih auta od vlastite zarade mogli kupiti.

  2. Tuzlacima odavno nedostaje lider mudrost koji će sve političke pokrete ili ti kako se zovu partije objediniti na nekoliko krucijalnih svari a to su: Energija, industrija, turizam i po hiljadu puta reći razvoj Grada i njegovog okruženja. politikanti sa turbanima pod kojima “hodže nema” odavno idu po svoje stavove u Sarajevo umjesto da idu sa stavom šta se hoće. Država je važna ali nju su nam ukrali politički diletanti i mafija. Previranja u SDA pokazuju da neko sa gardom čim se pojavi mora biti rušen. A takvi su nam najpotrebniji jer kanton je po ustavu država u malom i što god diplali lokalni politikanti poput Bećirovića, Ilića, Bukvarevića, Jašarevića i njima sličnim nema od toga ništa. Oni dođu na izbore dobiju mandate i do sledećeg nema i nigdje. Kad im se ugroze pozicije kao poslednje sluge služe Sarajevu. Primjeri Bešlagića i tuzlanskog SDA su očit primjer. Kad padne Kukić ko je sledeći pitanje je a na godišnjem nivou Tk je zakinut od federacije za pogoleme pare. Poslušnici ne pitaju. A, da! Jedinstvo telekom je kap vode u moru deseljak!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here