Danas i ovdje: Treba li Tuzli Kuća poznatih?

10
721
Piše: Almir MUSTAFIĆ

Mnoge poznate ličnosti Tuzle premašile su sadašnje, poprilično skučene društvene okvire našeg grada, pa danima razmišljam šta uraditi da Tuzli ‘proširimo vidike’ da u njoj ponovo bude dovoljno mjesta za njih, a i za one koji će tek postati poznati. Čini mi se da bi ideja o kući poznatih u kojoj bi se provodilo slobodno vrijeme, razmjenjivala mišljenja i učilo o Tuzli bila dobro rješenje. Ulaganja bi bila minimalna, a napokon bi na jednom mjestu imali priliku vidjeti sve naše velikane zbog kojih Tuzla ima imidž urbane sredine.

Kuća poznatih Tuzle bila bi vjerovatno i jedinstvena turistička atrakcija, a svi oni koji posjete Grad Tuzlu vidjeli bi na jednom mjestu njeno najveće bogatstvo, Tuzlake koji su doživjeli regionalnu ili svjetsku slavu, kao i njenu tradiciju i kulturu. Grad bi tako napokon dobio i prostor za okupljanje svog intelektualnog kruga, a možda bi i naše mlade uspjeli ubijediti da se častan rad isplati i da je to jedini put do uspjeha, ali i do naše kuće poznatih. Biti pored Razije, Mirze, Ismeta, Franje, Meše, Derviša i drugih treba da bude izuzetna čast, nešto čemu ćemo svi težiti i tako poboljšavati naše društvo. Naučili bi i naše mlade da Tuzlak nije i ne treba da bude samo onaj ko je ovdje rođen, već svako onaj ko u Tuzlu dođe, prhvati je kao svoj novi dom i nastavi je graditi zajedno sa nama.

Školarci bi bar jednom godišnje posjećivali kuću poznatih da vide da nisu ‘repa bez korijena’, kako se to u nekim krugovima misli. I mi Tuzlaci malo bi drugačije gledali svoj grad i brinuli se o njemu, a i o onima koji ga vode. Manje bi pričali o politici, a više o sportu, nauci, književnosti, muzici, slikarstvu i fotografiji. Većina bi nas znala ko su (bili): Franjo Leder, Ismet Mujezinović, Adela Ber Vukić, James Haim Pinto, Meša Selimović, Dragiša Trifković, Đorđe Mihajlović, Derviš Sušić, Kristian Kreković, Čestmir Dušek, Miroslav Hlubna, Razija Mujanović, Zlatan Saračević, Svetlana Kitić, Boro Džaković, Damir Cipurković, Hasan Fazlić, Ćazim Sarajlić, Mirza Delibašić, Tihomir Lešić, Fahrudin Avdičević, Mihajlo Miki Vuković i mnogi drugi.

Prolazeći obuke na policijskoj akademiji na Vracama naučio sam od jednog predavača kako odrediti profil neke osobe, a u obzir se uzimaju tri stvari: svjetonazor, posao i bračni partner. Svjetonazor se gradi na osnovu: tradicije, kulturnog naslijeđa, religije, običaja, istorije, države, naroda i sl. Ako samo jedna od navedenih stvari nije dobro posložena, velika je vjerovatnoća da se osoba neće osjećati zadovoljno u životu, odnosno vjerovatno će u određenim okolnostima patiti od nekih kompleksa. Lično sam se uvjerio da ima Tuzlaka koji u većim gradovima pokazuju komplekse zbog toga što su iz Tuzle, odnosno iz BiH i smatram da to nije njihova vlastita, već naša kolektivna greška koju možemo i trebamo ispraviti, a najbolji način da je ispravimo je znanje. Znanje o sebi, našoj Tuzli i svima onima koji nisu i neće dozvoliti da se Tuzla pretvori u sredinu kiča i šunda.

Tuzli nije jednostavno vratiti njen stari duh, ali to nije neizvodivo. Dobro je da pomalo shvatamo da je krajnje vrijeme da počnemo podržavati svoje ljude koji nešto znaju i rade. Okupiti se moramo, na zdravim osnovama. Kad hoćemo, mi Tuzlaci znamo i samostalno razmišljati, stvarati, boriti se i upravljati svojim gradom. Ideja nam ne manjka, a ni kvalitetnih ljudi, prihvatamo svakoga.

Ako ništa drugo, za početak će po jedna mermerna ploča na Solnom trgu za velika imena Tuzle biti dovoljna.

Jedino pitanje je, međutim, šta mi kao Tuzlaci u budućnosti želimo biti? (Piše: Almir MUSTAFIĆ)

10 Komentari

  1. Ideja je super s imatu jos imena koje treba pomenuti kao szo su dr ibro pasic dr deso aco stankovic bozina radevici jos mnogi.ali ima i jedna smetnja a to je ovaj bolesnik imamovic koji je ubjedjen da vrijedi vise nego svi oni zajedno

  2. Dodati: Boro Đaković, Vlado Đurović, Zdravko Dugonjić Dugi, Anto Ramljak, Josip Brumec, Selim Bešlagić, Sanel Redžić, Aleksandar Ivoš, Fahro Avdičević, Mustafa Hukić, Aco Stanković, Mihro Turčinović, Ismet Prcić, Anto Raos, Husref Muharemagić, Marica Mršić, Vinko Galušić…

  3. I Imamović bio bio u kući poznatih. pa čovjek je načelni-gradonačelnik poprilično dugo i u njegovu vremenu nikla su slana jezera, Melain, Meša i Sušić, kum grano salisis, propao univerzitet, širen grad i zvanično dobio ime, palo SD Sloboda i njegovi klubovi, bila pobuna i paljevina Vlade TK i Općine i kako neko ovdje reče nemože nam niko ništa. Kuća bi trebala ali nikako bez kriterija prije toga. Mislim da nije korektno sve prebacivati na političko jer bi ona bila kako je autor komentirao dio kulturne i turističke ponude Grada. Zašto ne i zašto neka tzv. turistička zajednica i intelektulna kao elita ne pokrenu ovaj projekat. Trebalo je odavno!!!! Nije uvjek Jasmin dužan da pokreće i realizuje pa ispane kako ispane. Krivi smo mi!

  4. Ne nije nedo’ bog takve sreće nićijem rodu. Komentarišem realnost. Za dvadeset godina i zadnji šuft na čelu administracije klimoglavaca bi pogodio i ponešto pametno. Eto zaboravio sam Tvrtka, dragi Sejo! Čovjek preživljava od skandala do skandala i onda VELIKO NIŠTA! Idemo dalje. Poz.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here