Danas i ovdje: Putevima svile ili novih zaduženja?

0
295

Nekoliko sedmica pratim ekonomske trendove i strane investicije na Balkanu, pa vidim da se dešava mnogo interesantnih stvari. Kinezi sve više ulažu u našu regiju, a skoro svakodnevno se razgovara o sklapanju novih sporazuma o finansiranju projekata. Infrastruktura, energija i rudarstvo samo su neke od oblasti u koje Kinezi investiraju. Čak ne insistiraju ni na kojekakvim reformama i privatizacijama državnih firmi.

Putevi svile koje je kineski predsjednik Jinping najavio 2013. godine, postali su i naša realnost, a dosadašnje ostvarene i dogovorene kineske investicije u BiH iznose oko 10 milijardi maraka. Za poređenje, vanjski dug BiH iznosi oko 9 milijardi maraka. Kina je otvorena, nudi se, od stipendija i raznih vrsta saradnje do investicija, trgovine i robne razmjene, ali smo mi još uvijek fokusirani uglavnom samo na projekte koji za nas znače nova zaduženja.

Iako nam je uzimanje kredita od MMF-a i drugih finansijskih institucija u ‘genima’, ne bi bilo loše razmisliti o promijeni naše razvojne strategije. Zbog raznih zahtjeva, konkurencije i nedostatka kvaliteta, muku mučimo sa izvozom u EU, a skoro potpuno zanemarujemo da prodati samo jedan komad nekog proizvoda u vrijednosti od jedne marke svakom desetom Kinezu znači zaraditi oko 140 miliona maraka. Prodati svakom desetom Kinezu proizvod od 10 maraka za nas znači ekonomski oporavak brzinom svjetlosti, a učenje i usvajanje kineskih poslovnih praksi bila bi prava bosanska ekonomska revolucija.

Ima i drugih azijskih država koje bi rado poslovale sa nama, a kriterije u Aziji mnogo je jednostavnije ispuniti od onih u Evropi. Prilika za dobru priču je bezbroj, a u poređenju sa njima čak i bavljenje gerijatrijom u Njemačkoj zvuči nezanimljivo. Amerikanci, Nijemci, Francuzi, Britanci i mnogi drugi odavno su u Kini, a to ipak nešto znači. Mi Bosanci poteško prepoznajemo i priznajemo prilike, odnosno, vrlo često mi imamo volje i želje, ali nam je poslaba ‘motorika’. Drugim riječima, naša posla. Imamo kreditne aranžmane i akcize, a oboje iziskuje puno manje truda od, recimo, uspostavljanja trgovinske razmjene sa ‘dalekim’ zemljama Azije.

Naš susjed, Srbija, izborila se za status strateškog partnera Kine na Balkanu, a rezultati tog diplomatskog manevra već daju plodove. Srbija se razvija, gradi, trguje, ide naprijed, uči, prilagođava se. Kineski jezik se u Srbiji vrlo ozbiljno uči, a uspostavljena je i stabilna naučna saradnja i razmjena studenata i profesora. Razne vrste sporazuma i robne razmjene vrlo unosan su dio srpsko-kineskih odnosa koji će Srbiji donijeti višestruke koristi.

Kinezi kucaju i na naša vrata, ministar Šarović svim silama trudi se da ih otvori, a mi ostali? Putevima svile ili novih zaduženja? (Piše: Almir Mustafić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here