Danas i ovdje: Hoće li TK zaista biti ‘slijepo crijevo’ BiH?

2
548

Trenutna politička situacija u Tuzlanskom kantonu (TK) prouzrokovana je mnogim stvarima, a jedna od njih je i izuzetno loš način na koji politički vrhovi iz Sarajeva godinama tretiraju ovaj kanton. Pored već dobro poznate priče o nepravednoj raspodjeli javnih prihoda i termoelektrani koja nas skoro doslovno ubija, putevi i nepostojeći autoputevi u TK česta su i bolna tema i vrlo je očito da FBiH ne vodi skoro nimalo računa o njima. Ne bih da ulazim u opravdanost ili neopravdanost aktuelnih političkih dešavanja u TK, ali bih svakako da kao stanovnik TK progovorim o onome što svakog drugog, normalnog, patriotski nastrojenog u ovom kantonu jako boli.

Kada je nedavno krenula priča o izgradnji autoputa koji bi povezao Beograd i Sarajevo, svi mi u TK izuzetno smo se obradovali jer smo očekivali da će se TK kao industrijski najjača regija BiH i kanton sa najviše stanovnika u FBiH povezati sa našim glavnim gradom. Međutim, ubrzo je procurila vijest da planirani auoput ne prolazi ni blizu TK, a onda su nas i najodgovorniji ljudi sa federalnog i državnog nivoa nonšalantno obavijestili da nas autoput zaobilazi u širokom luku…

Interesantno je što ni ogromni porezi koji se uplaćuju iz TK, kao ni nove akcize i raznorazni drugi prihodi njima nisu bili dovoljan razlog da se TK stavi na listu prioriteta za izgradnju putne infrastrukture. Važno je naglasiti da TK još uvijek nema niti jednog jedinog metra autoputa, a o cestama na ulazu u administrativni centar TK – Tuzlu – suvišno je i govoriti jer pojedina sela već imaju bolje prilaze od Tuzle. Sramotno je da je iz TK mnogo lakše i sigurnije doći do Beograda ili Zagreba nego do Sarajeva.

Stoga se s pravom mi u TK pitamo da li nam ovakvim tretmanom sarajevski foteljaši poručuju da mi ne pripadamo BiH ili nam možda žele reći u kojem smjeru od nas očekuju i žele da mi idemo?!

S obzirom da su nakon toga nezadovoljstvo i razočarenje u TK bili izuzetno veliki, toliko veliki da su nekima zatresli dugogodišnje fotelje, neko se dosjetio da pozove Erdogana da nam obeća da će se ipak graditi nekakav krak koji bi jednim dijelom malo zakačio i naš kanton. Naravno, TK je pristao na tu opciju, iako bi se iz većine općina TK i Grada Tuzle do tog kraka moralo putovati više od pola sata. Međutim, nedavno je procurila informacija da čak ni izgradnja tog kraka više nije sigurna!?

Dakle, ceste će se sasvim sigurno graditi čak i preko planinskih područja i pokoje manje općine RS-a, ali ne i preko TK i drugih regija koje broje bar deset puta više stanovnika i čija ekonomija je bar 50 puta jača od ekonomije tih drugih regija. Prema svemu sudeći, stanovnici TK će do Sarajeva nastaviti putovati planinskim puteljcima iz prošlog stoljeća sa pokojom kratkom obnovljenom dionicom koja se završava tzv. crnom tačkom, a ponegdje i kozjim stazama.

Posljednji šamar Tuzlanski kanton dobio je prekjuče, ustvari dobio je šamarčinu iz petnih žila, nakon što je saopšteno da će se graditi autoput od Sarajeva do Goražda, i to sa tunelom od 6 km. Ovaj projekat koštat će 190 miliona maraka, a putovanje će se skratiti za 40 km. Umjesto 90 minuta, do Sarajeva će se iz Goražda putovati 45. Za poređenje, TK nema 6 km autoputa, a kamoli 6 km tunela, dok će se zbog dotrajalosti puteva umjesto sadašnjih 150 minuta od Tuzle do Sarajeva uskoro putovati bar 200, što je i trenutno zimsko vrijeme ‘sigurne’ vožnje do Sarajeva.

Da ne bude zabune, niko u TK nema ništa protiv Goražda, a kamoli protiv Sarajeva i Sarajlija, ali itekako ima protiv nepravednog i bahatog ponašanja političkih vrhova iz Sarajeva.

Nama u TK postaje kristalno jasno da se od nas namjerno pravi ‘slijepo crijevo’ jer sada već po pravilu područja koja imaju deset puta manje stanovnika i neuporedivo manju ekonomiju dobijaju 50 puta više autoputeva i tunela od TK.

Ako samo ovo što je ovdje navedeno nije dovoljno da se shvati odnos političkih vrhova iz Sarajeva prema TK i razlog za nezadovoljstvo njegovih stanovnika, šta onda jeste? (Piše: Almir MUSTAFIĆ)

2 Komentari

  1. Da umjesto imamovica sjedi u gradonacelnickoj fotelji sjedi selim ne bi satajlije radile to sto rade.pored ove bufale vazda cemo biti na repu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here