Danas i ovdje: Državnici, korisni idioti i plaćenici

3
450

Riječ državnik, u pravom smislu te riječi, koristi se za političara koji je imao ili ima uspješnu karijeru tokom koje je postigao neke vrijedne i dalekosežne ciljeve, odnosno za osobu koja je žrtvovala vlastite, kao i kratkoročne, zbog dugoročnih ciljeva svog grada ili države. Termin ‘korisni idiot’ u političkom žargonu koristi se za osobu koja propagira stavove, ideologiju ili interese neke grupe (politička stranka, grad, narod, država i sl.) nauštrb svoje vlastite, a zbog nekog svog ubjeđenja. Korisni idiot smatra se korisnim, jer podriva svoju vlastitu grupu i na taj način pomaže nekoj drugoj grupi da ostvari svoje ciljeve, a idiotom se smatra, jer ne razumije prave namjere grupe čije interese štiti. U nekim segmentima, korisni idoti slični su plaćenicima, ali su plaćenici za razliku od njih uglavnom vođeni sticanjem neke koristi. Korisni idiot, kao i plaćenik, politikom se bavi zbog sebe i kao takav radi izvan okvira svoje zajednice, što u konačnici rezultira poretkom nekompetentnih i moralno nedostojanstvenih, a na štetu svoje zajednice i javnog interesa.

Da pojednostavimo, ako ste, recimo, stanovnik jedne države, a zbog svojih ubjeđenja, koja ponekad mogu biti kombinovana i sa ostvarivanjem neke koristi, radite za interese druge države koji su u suprotnosti sa interesima vaše države, vi se smatrate korisnim idiotom. Korisni idioti mogu da rade i za interese nekih stranih kompanija, a nauštrb domaćih, pa se onda često desi da se domaće kompanije zatvaraju, a strane otvaraju, što u konačnici rezultira gubitkom radnih mjesta, bankrotom domaćih poduzetnika i smanjenjem državnog budžeta. Plaćenici sve navedeno rade isključivo zbog ostvarivanja neke koristi, a državnici nastoje sve navedeno spriječiti i boriti se za javni interes.

Unutar neke države, plaćenik je, recimo, osoba koja zbog određene pozicije na državnom nivou radi za interese neke političke grupe, a nauštrb svoje vlastite, dok je korisni idiot onaj ko prihvata ideologiju ili vrijednosti grupe koju zastupa, iako je to loše za njegovu matičnu grupu. Na primjer, korisni idiot u politici zalagaće se za razvoj glavnog ili nekog drugog grada, a potpuno će zanemariti ili spriječiti razvoj vlastitog. Razvoj glavnog grada nije problematičan, ali onog momenta kad osoba počne zapostavljati svoj vlastiti grad zbog glavnog, postaje ili plaćenik ili korisni idiot. Državnik, naravno, ovakve stvari ne radi.

Ono čega korisni idioti, a vrlo često i plaćenici, nisu svjesni je ‘sudbina’, koja ih prije ili kasnije zadesi. Sve se odvija po uhodanoj šemi. Osoba počinje zastupati interese neke grupe, zbog uvjerenja ili vlastite koristi i postaje korisni idiot ili plaćenik. Ta grupa korisnom idiotu ili plaćeniku nakon nekog vremena ‘siječe’ vezu sa njegovom matičnom grupom, pa korisni idiot ili plaćenik gubi podršku i zaštitu. Slijede razne ucjene i pritisci kako bi korisni idiot postao još korisniji idiot, a plaćenik malo jefitniji plaćenik. Kad korisni idiot ili plaćenik ostvari ciljeve grupe koju zastupa, saradnja se završava. Ako korisni idiot ili plaćenik insistira na nastavku saradnje, slijede (političke) namještaljke, pritisci ili medijski linč, a često je i javna diskreditacija neizbježna. Korisni idiot ili plaćenik vraća se na početnu tačku i pokušava ponovo postati član matične grupe, a ako mu to ne uspije trudi se da je na sve moguće načine diskredituje.

S druge strane, državniku je mnogo teže, nema prečica do pozicija, pa je često na meti javnosti. Ne bježi od odgovornosti i ne okrivljuje drugog za vlastite neuspjehe. Često se čini da se ‘bori protiv vjetrenjača’, ali takvi obično ostanu zapamćeni po dobrim stvarima u svojoj zajednici ili narodu. Suština je u tome da korisni idiot, plaćenik i njihova matična grupa najviše gube, a toga postaju svjesni kada je već kasno. Manje-više svi su javno diskreditovani i gube reputaciju u vlastitim redovima. Novi korisni idioti i plaćenici dolaze na njihovo mjesto, a onda se ciklus ponavlja.

Izborna godina je na pragu. Pozicioniranje državnika, korisnih idiota i plaćenika već je počelo. Mediji bruje o njima, ima ih na sve strane i na raznim nivoima. Većina ih nije svjesna svojih uloga, a pitanje svih pitanja je: Hoćemo li u oktobru 2018. godine MI biti njihovi korisni idioti, a možda čak i jeftini plaćenici? (Piše: Amir MUSTAFIĆ)

3 Komentari

  1. Sve je OK. I ako se imena u našim prilikama predistiniraju, trebala su da budu navedena. Meni samo nije jasno kako otvoreni rad za interese druge države, koji plaća BiH nije izdaja. To se nekada nije moglo zamisliti, i malo gdje ima.

  2. Idioti i plaćenici uvjek idu jedni pored drugih. Državnici su usamljeni i često njihov naporno krvavi rad u borbi sa idiotma koristoljublja izgubi smisao a onda kao feniks iznikne poslije katastrofa ili naknadne pameti po onoj ” pa jeste on je stvarno govorio ali ga nismo ozbiljno shvaćali” U današnje vrijeme biti intelektualac ili političar sa integritetom upravo je juriš na vjetrenjače. Većina ulazi u politiku nebili riješila neki svoj problem. Motiva za stabilan i ozbiljan rad kao da nema. Govori se o paušalima, plaćama upošljavanj ili uhljebljavanju a ozbiljna profiliranog aktivizma državničkog tipa kao da nema. Nažalost takvi će još dugo biti vlast u ovoj osiromašenoj zemlji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here