Čudan bijeli oblak uočen nad Marsom

0
260

Visoko iznad neaktivnog vulkana na ekvatoru Marsa već se neko vrijeme proteže čudan bjelkasti oblak. Na prvi se pogled čini da se radi o vulkanskom oblaku prašine, no vulkani Marsa odavno su ugasli. O čemu se onda radi?

Prve fotografije ovog zanimljivog oblaka snimila je prije više od mjesec dana letjelica Mars Express koja kruži oko Crvenog planeta. No on se u međuvremenu nije rasplinuo, nego postojano lebdi iznad golemog vulkana na Marsu, naziva Arsia Mons, piše Science Alert.

Oblak na Marsu sa Zemlje vide i astronomi amateri

Oblak mijenja svoj oblik u skladu s vremenskim prilikama te se tijekom vremena toliko izdužio da je čak postao vidljiv i astronomima amaterima koji teleskopom sa Zemlje promatraju Mars.

Mada izgleda kao da je produkt vulkana iznad kojeg se nalazi, znanstvenici iz Europske svemirske agencije (ESA) smatraju da se radi o jednoj drugoj pojavi – orografskom oblaku. Ta vrsta oblaka nastaje zbog utjecaja planina jer one djeluju poput prepreke za strujanje zraka.

Koliko se često na Marsu formira takav tip oblaka?

Oblaci iznad vulkana Arsia Mons zapravo su uobičajena pojava tijekom cijele godine, no većinom nestanu u mjesecima prije zimskog solsticija na sjevernoj polutci Marsa. Svakih nekoliko zemaljskih godina, ako se poslože odgovarajući atmosferski uvjeti, oblaci sićušnih kapljica zaleđene vode procvjetaju kada vlažan i hladan zrak projuri duž vulkana prema njegovom vrhu. Takvim naletom gust zrak se još više hladi i naposljetku formira taj tip oblaka.

Letjelica Mars Express snimila je slične formacije još 2009., 2012. i 2015. godine.

Ova nedavna i najnovija pojava orografskog oblaka prilika je za znanstvenike da promatraju i istražuju gustoću čestica u atmosferi Crvenog planeta.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here