Crnadak: Dodik sa strancima “mekan kao pamuk”, pred novinarima glumi šerifa

0
349

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je danas u Banjoj Luci da je Republika Srpska (RS) zaslužuje predsjednika “koji ne izmišlja i ne podmeće, već govori istinu”, što nije bio slučaj u izjavi Milorada Dodika nakon jučerašnjeg sastanka s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Crnadak je, na vanrednoj konferenciji za novinare, kazao da je lider SNSD-a Milorad Dodik iznio niz netačnih tvrdnji o njegovom obraćanju tokom sastanka predsjednika stranaka u BiH s Mogherini.

-To što je Dodik rekao je čista laž. Žao mi je što niste mogli biti tamo da vidite kako s Dodik ponašao. Mekan kao pamuk. Dodik kada je kod stranaca, onda je manji od makovog zrna, pa izađe pred novinare, razgoropadi se, glumi šerifa i drži svima lekcije. Nažalost, tako je bilo i sinoć – tvrdi Crnadak.

-RS zaslužuje predsjednika koji se ne bavi ovakvim stvarima, koji ne izmišlja i ne podmeće, već govori istinu – dodao je.

Sve ovo se dešava, kako kaže, jer su počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i on uradili veliki posao u sprječavanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, što je potvrđeno i pismima iz Međunarodnog suda u Hagu, znaju za to i u Srbiji i zna i narod.

PDP se, kaže, od ’99.godine zalaže za RS i BiH u EU te danas na tome rade jače nego ikad.

-Hoćemo da ovu zemlju reformišemo, od nje napravimo dobro mjesto za život i da bude u EU. Ali, tražimo i da paralelno s tim RS bude uvažena i da njena prava i nadležnosti ne budu ugroženi. I dok je tako, partneri smo i EU i strankama iz FBiH. Vidjeli ste na pitanju revizije presude da se upravo to desilo i htjeli su da uzmu naša prava, zbog čega smo reagovali i uvijek ćemo to uraditi – dodao je potpredsjednik PDP-a.

Na sastanku s Mogherinhi je, kaže, rekao da se opozicija u RS ne slaže s vladajućim, te da postoji jedna uobičajen politički život u tom bh.entitetu.

-RS ima kontinuitet i međunarodnu stabilnost koja se više neće promijeniti. Ali sam i rekao da smo u PDP-u zabrinuti posebno stanjem u nekim institucijama koje su bitne za njeno funkcionisanje i da je RTRS, javni servis koji je isključivo propagandno sredstvo u rukama vladajuće garniture u RS. RTRS je sredstvo kojim se blati i napada opozicija te proizvode informativni program najgori na ovom kontinetu – kazao je potpredsjednik PDP-a ističući da to ugrožava demokratski razvoj RS.
PDP CRNADAK DODIK

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here