Čovićev poziv Izetbegoviću, Ivaniću, Dodiku i Radončiću

0
249

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH na kafi sa novinarima govorio je o mnogim aktuelnim pitanjima, te najavio radni ručak sa članovima Predsjedništva BiH te Fahrudinom Radončićem i Miloradom Dodikom. Čović je govorio i o Federalnoj televiziji, izmjenama Izbornog zakona, evroatlanskom putu, ali i aktiviranju MAP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je najavio za ovu srijedu u Mostaru radni ručak s članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem, te liderima SNSD-a i SBB-a Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

“Radni ručak koji organiziram je priprema za seriju sastanaka koji će uslijediti ove jeseni”, kazao je Čović danas na tradicionalnoj kafi s novinarima.

Istakao je da svaka komunikacija političkih lidera može donijeti dobro BiH, te da će na sastanku razgovarati o evropskom putu BiH, intenziviranju razgovora među političarima i aktuelnim zbivanjima u državi.

Čović je, pored ostalog, izrazio i uvjerenje da će izborni zakon BiH do jeseni biti usvojen, da je najbitnija stavka tog zakona da svaki narod u BiH bira svog lidera.

Također je najavio da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH ukoliko budu riješena sva hrvatska pitanja, ali i da sve zavisi od njegove stranke – HDZ-a BiH.

On smatra da je neprihvatljivo građansko uređenje BiH jer bi to, s obzirom na popis, moglo biti zloupotrijebljeno.

Iako je propuštena šansa da ugovor o Transportnoj zajednici bude potpisan na Samitu u Trstu, zbog, kako je rekao „nečije sujete“, Čović je najavio da će taj ugovor biti potpisan do kraja iduće sedmice. Posebno je naglasio da je ključ svega u BiH Mehanizam koordinacije.

Među mnoštvom aktuelnih pitanja na koja je Dragan Čović odgovarao brojnim novinarima, bio je i zahtjev HDZ-HNS za promjene unutar Federalne radio-televizije. Za Čovića ne postoje parlamentarna tijela koja nadziru rad federalnog javnog servisa: «Bilo bi logično da taj menadžemnt i uredništvo ima i kontrolno nadzorno tijelo koje mora donositi ključne odluke. Danas ta tijela nemamo – to je jedan veliki problem».

Dok u HDZ-u BiH ne kriju da žele upravljačke poluge u Federalnoj radio-televiziji, insistiraju i dalje na etničkoj podjeli na dva kanala, bošnjački u Sarajevu i hrvatski u Mostaru. Čović ne bi dijelio samo našu kuću, već i građane kroz izmjene Izbornog zakona. Upravo prijedlogom HDZ-a BiH, u Mostaru bi vrijedio princip jedan čovjek – jedan glas, dok na federalnom nivou glas Hrvata, primjerice iz Sarajeva i Zapadne Hercegovine, ne bi bio jednak.

Dragan Čović uvjeren je da do promjene vlasti do narednih izbora neće doći. Također, sve obaveze prema evropskim integracijama i aktiviranju MAP-a do kraja ove godine će biti ispunjeni.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here