Čović: Tuzlanski kanton primjer kako privreda treba da se razvija

0
235

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je boravio u službenoj posjeti Tuzlanskom kantonu, gdje se susreo s premijerom Begom Gutićem i članovima Vlade TK.

Razgovarano je o aktualnoj tematici i izazovima s kojima se TK suočava. Čović je istakao kako je Tuzlanski kanton primjer kako privreda treba da se razvija, ali i da je potrebno korigirati fiskalnu problematiku i napraviti pravičniju raspodjelu.

Članovi Vlade Tuzlanskog kantona su Čovića izvijestili o situaciji u privredi, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, i drugim društvenim sferama u Tuzlanskom kantonu, posebno ističući napredak i trend koji TK-a bilježi na planu industrijske proizvodnje, izvoza i uopšte privrednog razvoja.

Ocjenjujući današnji sastanak vrlo konstruktivnim, Čović je izrazio zadovoljstvo što je posjetio TK, te da su teme sastanka bile jednostavne i s osnovom na to kako TK-a može dati svoj doprinos da bi se čim prije olakšao kandidatski pristup evropskom putu.

– Vjerujem da ćemo do kraja ovog mjeseca moći izvijestiti naše prijatelje iz Brisela da je BiH u stanju ispuniti uvjete koje smo dogovorili. Razgovarali smo i o nacrtu obračuna, da se usvoji u novembru, što bi bio pokazatelj stabilnosti. Raduje nas informacija da je Tuzlanski kanton po oba ova pitanja, odgovora na upitnik Europske komisije i pripreme budžeta TK-a za 2018., već spreman i da će odgovoriti postavljenom zadatku. Onaj ko kroz izvršnu i zakonodavnu vlast usvoji proračun za narednu godinu u tekućoj godini sigurno nudi stabilnost na tom prostoru – kazao je Čović.

Ohrabren činjenicom razvoja Tuzlanskog kantona Čović je podvukao da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti realizacija projekata na putnoj deblokadi tuzlanske regije, kao i pitanje neperspektivne vojne imovine, čime bi se tuzlanskom i mostarskom aerodromu dao dodatni poticaj za dalji razvoj, saopćeno je.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here