Čolić: Učinit ćemo sve da “labudice” igraju u Challenge Cupu

0
746

Osvajanjem naslova viceprvakinja BiH rukometašice Jedinstva AtlasRelaxa izborile su pravo nastupa u Challenge Cupu.

Iako su i prošle godine kao drugoplasirana ekipa Premijer lige BiH stekle pravo nastupa u evropskim takmičenjima, odustale su zbog finansijskih poteškoća.

– Za razliku od nogometa, gdje UEFA finansijski nagrađuje klubove koji su izborile plasman u Evropu, u rukometu toga nema i Evropa vam dođe kao puki trošak. Međutim, djevojke su svojim igrama zaslužile da igraju u zvničnim međunarodnim kupovima i sve ćemo učiniti da im to omogućimo – izjavio je za Fenu Nermin Čolić, predsjednik UO Jedinstva AtlasRelaxa.

Direktor kluba Elmir Grabčanović, koji je najavio ostavku na ovu dužnost zbog neodigravanja završnice Kupa BiH, kaže da su sve igračice od 22. maja slobodne.

– Sa svima smo ugovore potpisali za sezonu uz mogućnost produženja saradnje. Veliki je rizik potpisivati višegodišnje ugovore, jer zbog nesigurnih izvora finansiranja, niko ne jamči da će ugovori biti ispoštovani, a samim tim može doći do sudskih parnica. Sve igračice su se izjasnile da su voljne i dalje nastupati za Jedinstvo AtlaRelax, tako da je sada na potezu uprava kluba – kaže Grabčanović za Fenu.

Rok za prijavu za Challenge Cup je 15. jun, potvrdio je za našu agenciju Alija Hasić, član Skupštine Jedinstva AtlasRelaxa zadužen za kontakte sa RS BiH.

– Večeras ćemo održati sjednicu UO kluba i o svemu odlučiti. Stav RS BiH od ove sezone je da svi klubovi moraju nastupti u Evropi, ako izbore to pravo, jer je to zahtjev i EHF-a. Mi smo u fazi traženja sredstava ne samo za Challenge Cup, nego i za narednu sezonu. Imamo obećanja o pomoći od Grada, kao i kantona, pa se nadam da nećemo, kao lani, biti prisiljeni da otkažemo nastup u Evropi – smatra Hasić.

Tuzlanski klub je za tek završenu sezonu imao budžet od oko 120.000 maraka, ali bez nastupa u evropskim takmičenjima.

– Uprava je osigurala 90 posto potrebnih sredstava i sada od gradskih i kantonalnih vlasti tražimo da prema nama pokažu više razumijevanja. Najbolje smo plasirani klub u TK kada je riječ o takmičenjima najvišeg nivoa. Boli nas kada su neki nižerangirani klubovi dobili tri puta više nego mi i to se mora promijeniti – navodi Čolić.

Čelnici kluba zatražili su prijem kod premijera Vlade TK i gradonačelnika Tuzle kako bi izdejstvovali pomoć za nastup u Chalenge Cupu, ali i za iduću takmičarsku sezonu. (tl, mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here