Cjepivo koje uništava rak ide u testiranje na ljudima

0
296

Cjepivo za rak koje napada tumore po cijelom tijelu upravo ulazi u fazu testiranja na ljudima.
Naučni tim na Sveučilištu Stanford, koji je već razvio jedan od najviše korištenih lijekova za rak, tvrdi da samo jedna injekcija u tumor potiče imunološku reakciju organizma koja napada i sve ostale tumore koji su eventualno metastazirali po tijelu. To znači da bi mogao dati nadu – i više od toga – pacijentima s poodmaklom fazom karcinoma, čije se šanse za izlječenje od raka trenutno smatraju minimalnim.

Kako javlja The Week, testiranje na ljudima provest će se, budući da je testiranje na miševima, prema istraživačima, prošlo “zapanjujuće dobro”. 90 % testiranih životinja bilo je izliječeno nakon samo jedne injekcije, a ostali nakon još jedne. Lijek je djelovao čak i kod miševa kod kojih se rak proširio cijelim tijelom.

Budući da je jedna doza lijeka po svemu sudeći dovoljna, istraživači tvrde da će biti povoljan i, još važnije, da vjerovatno neće imati nuspojave koje drugi lijekovi protiv raka koji stimuliraju imunološki sustav imaju.

Istraživanje o ovom nevjerojatnom lijeku objavljeno je u naučnom časopisu Science Translational Medicine. Iako se ova terapija naziva cjepivom protiv raka, razlika u odnosu na cjepivo protiv gripe i drugih infekcija je to što se ovo cjepivo daje ljudima koji već imaju rak.

Cjepivo ima dvije komponente: prva je kratka sekvenca DNK koja s obližnjim imunim stanicama pojačava ekspresiju aktivacijskog receptora na površini T-stanica, koje su ključne za borbu organizma protiv raka. Druga komponenta lijeka je antitijelo koje se povezuje s receptorom, aktivira T-stanice i napada stanice raka. Budući da se ubrizgava direktno u tumor, lijek osposobljava T-stanice koje već prepoznaju rak jer su već unutar njega.

“Ovo je vrlo ciljani pristup”, objašnjava dr. Ronald Levy, profesor onkologije čiji laboratorij je već razvio raširenu vrstu hemoterapije zvanu Rituximab.

Istraživači planiraju testirati cjepivo, odnosno lijek, na 15 dobrovoljnih pacijenata koji boluju od limfoma. No ako bude uspješan, dr. Levy vjeruje da će se terapija moći koristiti i za brojne druge vrste raka. “Ne mislim da postoji granica za vrstu tumora koju potencijalno možemo liječiti, dok god ga je infiltrirao imunološki sustav”, kaže dr. Levy.

Ipak, kako piše Science, “veliko je pitanje hoće li ovaj pristup djelovati na ljudima, pošto se većina terapija za rak na glodavcima ne pokaže primjenjiva na ljudima”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here