Čitaoci javljaju: Opet ekološki incident u Tuzlanskoj pivari

0
355

Nakon što smo polovinom decembra 2016. godine pisali o ‘ekološkom incidentu’ u Pivari Tuzla, danas su nam se ponovo javili građani i žalili na zagađenje vazduha koje je uzrokovala Pivara.

Iako su nas nadležni iz Pivare prošle godine uvjeravali da se radi o kvaru na kotlu i da se ovakva zagađenja inače ne dešavaju, stanovnici iz okolnih zgrada na Bulevaru rekli su nam da to nije tačno, ističući i da je zagađenje ponekad izraženije u noćnim satima. Takođe, građani su nam poslali i slike sa nekoliko različitih datuma, što potvrđuje da navodi iz Pivare zaista nisu tačni.

Pivara se ni ovaj put nije obratila javnosti, a niti ponudila izvinjenje ili bar objašnjenje za zagađenje vazduha. Uz sve to treba uzeti u obzir i da se gradska bolnica nalazi manje od sto metara vazdušne linije od Pivarinog odžaka.

Nakon naših provjera od prošle godine, utvrđeno je da, iako su nam iz Pivare tvrdili da je kantonalni inspektor za ekologiju bio na licu mjesta, niko od inspektora zapravo nije provjerio šta se desilo u Pivari tog dana, a više informacija o tom događaju možete naći na ovom linku: http://tuzlalive.ba/skandalozno-niko-od-inspektora-danas-zvanicno-nije-bio-u-tuzlanskoj-pivari/

U prilogu možete pogledati slike stanovnika Bulevara u periodu od 7 do 12 sati danas, odnosno slike koje pokazuju da je Pivara u dužim ili kraćim intervalima oko 5 sati konstantno zagađivala zrak. Ostaje veliko pitanje da li će Kantonalna inspekcija ovaj put prikupiti hrabrosti i snage da nas obavijesti zašto se trovanje u strogom centru grada nastavlja bez ikakvih sankcija. (RI)

S poštovanjem,

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here