Cimet je mali car za snižavanje šećera u krvi

0
347

Brojne su namirnice poznate po svom doprinosu reguliranju šećera u krvi. To cijenjeno svojstvo temelji se na prisutnosti i međudjelovanju nutrijenata i drugih aktivnih tvari u njima. Uspješnost primjene nutrijenata u prevenciji i liječenju šećerne bolesti potvrđuje potrebu priklanjanja namirnicama u njihovom prirodnom obliku i priznavanja činjenice da nam se pomoć koje često nismo svjesni nalazi na dohvat ruke.


Među namirnicama za reguliranje šećera u krvi svakako posebno poštovanje uživa cimet. Kod nas je cimet začin posebno cijenjen u slastičarstvu, no u Aziji se većinom koristi u narodnoj medicini za ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba.

Znanstvene su studije pokazale da cimet kod nekih osoba koje pate od šećerne bolesti tipa 2 intenzivira djelovanje inzulina, a time i skladištenje glukoze u stanicama kroz sintetezu glikogena. K tome, njegove aktivne tvari usporavaju pražnjenje želuca i odgađaju apsorpciju glukoze iz crijeva u krv.

Inzulin ima važnu ulogu i u metabolizmu masti. Uočilo se da cimet može pozitivno utjecati na organizam snižavajući razinu triglicerida u krvi, LDL kolesterola i ukupnog kolesterola, čime pridonosi zdravlju srca i krvnih žila. Štoviše, aktivne tvari cimeta pokazuju antioksidativno djelovanje te mogući učinak u reguliranju krvnog tlaka.

Kad se iskorištavaju poželjna svojstva namirnica kao pomoć u regulaciji koncentracije šećera u krvi kod šećerne bolesti tipa 2, ne može se očekivati brzi uspjeh. Cimet svojim zanimljivim mirisom daje primamljivu aromu hrani čime se smanjuje potreba za dodatkom šećera.

Odličan je začin nezaslađenim voćnim salatama, čaju s limunom, kompotima i sl. Savršeno prija uz voće (i povrće) pečeno u vatrostalnoj posudi. Probajte ga s pečenim šljivama, kruškama, jabukama, a cimetom možete posuti i pečenu bundevu. (Živim.hr)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here