Četiri godine nade, Michael Schumacher

0
306

“Utrkivanje je život, a život je rizik”, rekao je jednom Michael Schumacher (48).

Čovjek koji je svakog vikenda jako puno riskirao ne bi li došao do sedam titula svjetskog prvaka i 91 Grand Prix pobjede u karijeri i svaki put iz bolida izašao neokrznut, na kraju priče stradao je tamo gdje se najmanje nadao.

Ne sa 700 konjskih snaga iza sebe i pri 300 kilometara na sat, nego u mirovini, na odmoru sa sinom Mickom na skijanju u francuskim Alpama. Čista ironija. Prije točno četiri godine, 29. prosinca 2013. godine u Mirabelu, Schumacher je opet riskirao. Ovaj put previše. Otišao je na neoznačeni dio staze, nezgodno pao i sletio ravno na glavu na jedini veći kamen u krugu od nekoliko desetaka metara.

Hitno je prevezen u bolnicu u Grenoble gdje je stavljen u induciranu komu. Tisuće Schumijevih navijača diljem svijeta s velikim zanimanjem pratili su i čekali vijesti o njegovu stanju i oporavku, ali su malo toga doznali. Schumacher je u induciranoj komi bio sve do travnja kad se polako počeo buditi na trenutke. U lipnju 2014. prebačen je u Lausanneu, a u rujnu se vratio kući gdje se liječi do danas. Nažalost, tvrde neki izvori, bez većeg napretka.

Schumacherova obitelj i dalje izrazito dobro i vrlo uporno skriva sve informacije o njegovu stanju. U studenom 2014. njemački mediji objavili su da je Michael paraliziran i u invalidskim kolicima te da ne može govoriti i ničega se ne sjeća. Njegova menadžerica Sabine Kehm je u svibnju 2015. izjavila da mu se stanje polako popravlja s obzirom na strašno teške ozljede mozga koje je zadobio pri padu. Posljednja informacija o njegovu stanju je ona iz rujna 2016. kad je njegov odvjetnik na sudu rekao samo da njegov klijent “ne može hodati”.

Schumacher je u karijeri zaradio gotovo pola milijarde eura, no iako je riječ o velikom novcu, prema nekim informacijama njegovo liječenje postalo je strahovito skupo. Supruga Corinna zbog tog je navodno prodala i oba obiteljska zrakoplova te nekoliko nekretnina, iako je vjerojatno da ih se riješila iz jednostavnog razloga što joj više ne trebaju.

“Michaelovo zdravlje nije javna stvar i tako će i ostati. Do daljnjega nećemo ništa komentirati”, kratko je prošle godine izjavila Corinna.

Britanski mediji objavili su nedavno da je Schumacherovo liječenje već prešlo cifru od 30 milijuna eura, a pomaci su mali ili gotovo nikakvi. Dok se Schumi bori za koliko-toliko normalan život, njegova obitelj pokrenula je kampanju Keep Fighting kojom želi pomoći ljudima u sličnoj situaciji da se nikad ne predaju i ne odustaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here