Čelnici EU šalju signale da bi kineska investicija u Blok 7 mogla koštati BiH evropskog puta

1
188

Ključno pitanje koje će u narednom periodu obilježiti odnose BiH i Evropske unije definitivno je pitanje kineske investicije u Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Nadležne institucije u FBiH dale su saglasnost za kredit od 614 miliona eura kod kineske banke, a zvaničnici EU upozoravaju na brojne propuste i neregularnosti.
Evidentno je da pitanje izgradnje Bloka 7 u Tuzli, što bi bio najveći energetski projekt u BiH, neće biti samo pitanje industrije, već i značajno političko pitanje, odnosno pitanje utjecaja i interesnih sfera Kine na Zapadnom Balkanu.

Svi su saglasni, pa i Evropska unija, da je gradnja Bloka 7 neophodna radi smanjenja zagađenja, ekološke prihvatljivosti, kao i brojnih drugih prednosti. Ipak, način finansiranja, garancija vlasti na cjelokupan iznos kredita alarmirao je zvaničnike EU, a naročito Evropske energetske zajednice, da bi investicija mogla biti nelegitimna i štetna.

Komesar za proširenje EU i politiku susjedstva Johannes Hahn iznenađen je odlukom da je velika većina u Parlamentu FBiH dala saglasnost za kredit kod kineske izvozno-uvozne banke.

“To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali također o izboru energetske tehnologije, kao i analize omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način”, naveo je Hahn.

Sada se nameće pitanje jesu li zvaničnici BiH odlukom da Kineze uvedu u posao i uzmu kineski kredit za ovaj projekt “stali na žulj” evropskim zvaničnicima.

Download PDF

1 komentar

  1. A L OOO! Evropska unija dala 80% bespovratnih para R-Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta,oni izabrali da te EUROPSKE pare daju Kinezima da grade most i to nije PROBLEM. Ko ovdje koga u zdrav mozak?Z

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here