Čeferin: UEFA ne želi regionalnu ligu, 2024. slijedi reforma nogometa (Video)

0
227

Ne razmišljamo o regionalnoj ligi jer od 2024. godine želimo uraditi reformu evropskog nogometa na način da mnogo veći broj ekipa nastupa u Evropi – kazao je predsjednik Evropske nogometne federacije Aleksander Čeferin koji je u Sarajevu zajedno s predsjednikom Nogometnog saveza BiH Elvedinom Begićem otvorio novu zgradu krovne bh. nogometne kuće.

Čeferin je naglasio da bi tom reformom klubovi mnogo lakše došli do profita i zadržali kvalitetne igrače, a ujedno smatra da sigurnosna situacija na Balkanu još uvijek nije zrela za regionalno tekmičenje.

– UEFA želi da klubovi zemalja s područja Balkana igraju protiv protivnika iz svih zemalja Evrope a ne samo regije, zbog čega nema potrebe razmatrati formiranje balkanske lige – objasnio je čelnik UEFA-e.

Naveo je da sve manje zemlje koje imaju ekonomskih problema ujedno imaju i problem s infrastrukturom i kvalitetom lige, a tu se ubrajaju BiH i njegova Slovenija. Kazao je i da se UEFA ne slaže s FIFA-om o prodaji takmičenja nekom fondu, što je prema njegovom mišljenju veoma loše za nogomet.

Ističe da se nikada nije protivio VAR tehnologiji, ali da je uvijek smatrao da nije dovoljno jasna, te da UEFA radi na rješavanju tog problema.

– VAR mi nikada nije bio jasan, ali nisam ni bio protiv njega. Moramo definisati ko u pojedinim situacijama vodi glavnu riječ, onaj u kabini ili sudija na terenu. Vidjeli smo neke probleme na svjetskom prvenstvu, ali UEFA radi na preciziranju rada s tom tehnologijom – kazao je Čeferin.

Ističe da je novo takmičenje Liga nacija ispalo bolja od očekivanja, te da je broj gledalaca na stadionima, u odnosu na prijateljske utakmice, bio neuporedivo veći.

Osvruno se i na Superligu, odnosno takmičenje zatvorenog tipa koje navodno žele organizovati najbogatiji evropski klubovi, te podvukao da su svi evropski klubovi kategorično protiv toakvog takmičenja, u šta se mogao uvjeriti nakon konferencije u Briselu od prije par dana.

– Takva ideja je medijski spin. Na konferecniji s najvećim evropskim klubovima u Briselu sam se uvjerio da su svi klubovi kategorično protiv takvog takmičenja koje bi značilo smrt za nogomet – zaključio je Čeferin.

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin i predsjednik Nogometnog saveza BiH (NSBiH) Elvedin Begić otvorili su danas u Sarajevu novu zgradu krovne kuće bh. nogometa.

U zgradu je uloženo deset miliona KM, a Begić je u svom govoru naglasio da je otvorenje ovog objekta rezultat odličnog rada u Nogometnom savezu BiH, te da je projekt uspio iako je bilo dosta ljudi koji su ga sputavali.

Čeferin je u obraćanju naglasio da je ovo velik dan za bh. nogomet, te da se svijet divi uspjesima reprezentacije BiH.

– Svijet se divi rezultatima selekcije BiH koja se plasirala u A diviziju Lige nacija. Imate velikane poput Džeke i Pjanića. NSBiH je imao tešku početnu poziciju, ali je uhvatio korak za elitom. Imate talenat i dobro rukovodstvo, ali fali vam dobra infrastruktura. UEFA će nastaviti biti dobar partner NSBiH, posebno u segmentu infrastrukture – izjavio je Čeferin.

Sredstva za ovaj projekt Savez je dobio iz UEFA “HatTrick” programa, koji koriste nacionalni savezi za unapređenje trening centara, sjedišta nacionalnih saveza i druge infrastrukture, ali i nekih razvojnih projekata.

Pogledajte VIDEO

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here