Britanski sud potvrdio potjernicu za Julianom Assangeom

0
276

Sutkinja je u utorak odobrila britansku potjernicu za Julianom Assangeom, navodeći da bi osnivač WikiLeaksa trebao smoći hrabrosti da uđe u sudnicu i suoči se s pravdom nakon više od pet godina provedenih u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Sutkinja Emma Arbuthnot odbacila je tvrdnje Assangeovih advokata da više nije u javnom interesu njegovo hapšenje zbog izbjegavanja odredbi kaucije u 2012. i traženja utočišta u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Tužioci tvrde da istražuju navode o seksualnom zlostavljanju i silovanju koje su protiv njega iznijele dvije žene, a koje Assange negira.

Arbuthnot nije štedila riječi tokom izricanja presude u londonskom sudu Westminster, navodeći da je izvjegavanjem uslova određenih u sporazumu o kauciji, Assange “učinio odlučan pokušaj da omete sudski poredak”.

Kazala je kako Assange izgleda kao “čovjek koji želi uvesti vlastita pravila u kurs pravde”.

– Izgleda da on smatra da je iznad normalnih zakonskih pravila i želi pravdu koja ide samo u njegovu korist – izjavila je sutkinja, izazivajući uzvike negodovanja Assangeovih pristalica u javnoj galeriji, prenosi Associated Press.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here