Brisel: Jačati ulogu BiH u mehanizmu upravljanja migracijama

0
117

U Briselu je u toku sastanak delegacije Bosne i Hercegovine, predvođene ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, sa predstavnicima Evropske unije na kojem se raspravlja o migrantskoj krizi u BiH.

Bh. delegacija je od evropskih zvaničnika zatražila da se ojača uloga Bosne i Hercegovine u mehanizmu za upravljanje migracijama.

Predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK), na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem i ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem, upozorili su da je ovaj kanton najviše pogođen migrantskom situacijom i apelovali da se u najkraćem roku počne sa izgradnjom centara za migrante i u drugim dijelovima BiH, kako bi problem zbrinjavanja migranata bio riješen do zime.

Oni su još jednom pozvali državne institucije da hitno reaguju i rasterete USK od novog migrantskog vala kontrolom i jačanjem istočne granice BiH.

Lokacija Vučjak je, kako kažu, neprihvatljiva kao dugoročno rješenje podsjećajući da je na tom području ranije bila deponija.

Bh. delegacija će, između ostalog, od Evropske komisije zatražiti da institucije BiH upravljaju novcem koji Evropska Unija šalje za pomoć migrantima, a na sastanku će, između ostalog, biti razmotreno i pitanje na koji način je do sada utrošeno 13 miliona eura, namijenjenih za rješavanje migrantske krize.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here