Brian Eno u Historijskom muzeju BiH govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji

0
245

Britanski umjetnik Brian Eno upriličio je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu predavanje na kojem je govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji.

O svojoj multimedijalnoj instalaciji “77 Million Paintings” postavljenoj u Historijskom muzeju BiH govorio je kao o primjeru tzv. generativne umjetnosti. Kao najjednostavniji primjer za objašnjenje tog pojma naveo je zvončiće koji se postavljaju na balkone i aktiviraju kad ih vjetar pomjera.

– Onaj koji je izmislio tu spravu zapravo je napravio niz malih instrumenata. Zvončići su jednostavne fizičke strukture, a muziku stvara njihova interakcija s vjetrom. Nikad nećete čuti dva puta isti zvuk – naglasio je. Dodaje da ga je ta ideja interesirala još od djetinjstva.

Taj svestrani umjetnik predstavio se svojom “vizuelnom muzikom”, baziranom na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizualnog sadržaja postavke, umjetnik je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Brian Eno je britanski muzičar, producent i vizuelni umjetnik, a njegova predavanja širom svijeta opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i privlačna, te su zbog toga i vrlo posjećena. Tako je večeras bilo i u Historijskom muzeju BiH, a njegova multimedijalna instalacija bit će postavljena do 29. augusta, simboličnih 77 dana.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here