Brenton se pojavio na sudu

0
112

Terorista Brenton Tarant (28) koji je izvršio teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu i ubio 49 osoba pojavio se na sudu, javlja BBC.

Australac Tarant je doveden na sud u bijeloj zatvorskoj odjeći i s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo. Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena.

Premijerka Jacinda Ardem je rekla da je Tarant imao pet komada oružja i dozvolu za njih, a poručila je i da će se promijeniti zakon o oružju nakon ovog terorističkog napada.

U pritvoru su još dvije osobe od kojih nijedna nije ranije imala problema sa zakonom. Tarant ostaje u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije, a na sudu će se ponovo pojaviti 5. aprila.

Ardem je kazala da je oružje korišteno za teroristički čin modifikovano, kao i da je automobil ubice bio pun oružja. To ukazuje na njegovu namjeru da nastavi s napadom.

Identitet žrtava još nije objavljen.

U pucnjavi je ranjeno 48 osoba, a među njima su dječaci stari dvije i 13 godina. Ukupno 11 osoba je smješteno u bolnicu i nalaze se u kritičnom stanju.

Bangladeš, Indija i Indonezija su objavili da među stradalim ima i njihovih državljana.

Teroristički napad je izvršen juče tokom molitve u 13:40 sati. Sigurnost u gradu je pojačana, a sve džamije na Novom Zelandu su zatvorene.

Tarant je započeo napad ulaskom u džamiju i pucao je prema vjernicima oko pet minuta. Potom je automobilom došao do druge džamije gdje se pucnava nastavila. Jedan od vjernika je uspio razoružati Taranta koji je potom pobjegao u automobil, a nakon toga je uhapšen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here