Bosanski franjevci: Vjerni Bogu, vjerni Bosni

0
257

Gradski odbor “Naše stranke” Tuzla ovom prigodom želi da izrazi iskrenu i duboku zahvalnost dosadašnjem gvardijanu “Franjevačkog samostana sv. apostola Petra i Pavla” u Tuzli, fra Mariju Divkoviću, na njegovom sveukupnom djelovanju u našem gradu.

U proteklih devet godina svog poslanja u Tuzli, njegovom i našem gradu, fra Mario je na najbolji način pokazao suštinu i puninu posvećenosti franjevaca “Bosne Srebrene” svojoj sedmostoljetnoj vjernosti našoj zajedničkoj domovini, a posebno našem užem zavičaju.

Djelujući, kako to inače franjevci-braća rade, na širokom duhovno-vjerskom i laičkom, posebno umjetničkom, obzoru boljitka za sve nas, ostavio je iza sebe svijetao primjer uzorite ljudske dobrote, skromnosti i otvorenog srca za sve ljude dobre volje kao bogatstva poželjne različitosti njihove vjerske, etničke, političke i svake druge osobnosti.

Fra Mario Divković, koji uskoro odlazi iz Tuzle na novu svećeničku dužnost, svojim ličnim ukupnim ljudskim habitusom vrlo eksplicitno je pokazao svima nama kako se konkretno, u stvarnom životu, realizira humanistička univerzalnost franjevačkog mota “Mir i dobro”, kroz bezuslovnu Božju ljubav prema ljudima i njih međusobno, kao jedinu pravu nadu za sve nas, navodi se u saopćenju Gradskg odbora “Naše stranke” Tuzla. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here