Bogićević na Univerzitetu u Sarajevu: Političke procese ne mogu diktirati nacionalni interesi

0
128

Bogićević je danas povodom Dana nezavisnosti BiH, koji se obilježava 1. marta, održao predavanje u rektoratu Univerziteta u Sarajevu o temi “BiH na evropskom putu od nezavisnosti do danas“

– Mislim da nacija, kolektivitet, ne može biti organizacioni princip države i da političke procese ne mogu diktirati nacionalni interesi. Kod nas se i socijalne potrebe diktiraju iz nacionalnih kolektiviteta i to ne može objektivno funkcionisati, rekao je Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva SFR Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

Bogićević je danas povodom Dana nezavisnosti BiH, koji se obilježava 1. marta, održao predavanje u rektoratu Univerziteta u Sarajevu o temi “BiH na evropskom putu od nezavisnosti do danas“.

“Ne bismo se mogli pohvaliti nekim uspjesima. Još jedan Dan nezavisnosti obilježavamo samo u jednom dijelu BiH i poslije toliko godina ne vidimo ni malo nade da se može dogoditi da se stanje normalizuje i da BiH u pravom smislu funkcioniše kao država. Nesporno BiH je suverena država, BiH je članica Ujedinjenih nacija, BiH je međunarodno priznata država, ali BiH još uvijek nije priznata od svih svojih građana i od dijela vlasti, onih koji su nedavno izabrani. Zato mislim da taj koncept vlasti, koji je u Daytonu uspostavljen i koji je u Ustavu u aneksu četiri definisan neophodno se mora mijenjati, kako bi vratili u središte naše pažnje čovjeka. Čovjeka kao individuu. Naravno, čovjeka kao pripadnika nacije, to se podrazumijeva. U suprotnom još dugo, dugo ćemo čekati da se stvari normalizuju“, naglasio je Bogićević.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here