Blokirani prilazi Hrtkovcima, ulazak omogućen samo mještanima

0
114
Jarak, 6. maja 2018. - Zbog najavljenog, a zabranjenog, okupljanja radikala u Hrtkovcima, jutros su blokirani svi putevi ka tom sremskom selu, a na magistralnom putu ka Sapcu takodje se nalazi policijska blokada. Inace, taj pravac ka Hrtkovcima lider SRS Vojislav Seselj oznacio je kao put kojim ce radikali ici ka Hrtkovcima. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

U selu Hrtkovci danas će doći simpatizeri i funkcioneri više političkih stranaka, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja sigurnosti građana, javlja Beta.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će “lično spriječiti” skup radikala.

Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Zbog najave tog skupa, saobraćaj na dionici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, bit će obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći.

Kako javlja RTS, prilazi Hrtkovcima su zatvoreni, a pripadnici policije preusmjeravaju putnike na obilaznice, dok je ulazak u selo omogućen samo mještanima uz ličnu kartu kao dokaz o mjestu prebivališta.

Svi prilazi selu su blokirani iz pravca Šapca, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Nikinaca i Rume.

Stanovnici Hrtkovaca kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živjeli do sada. Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo, javlja RTS.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u “dobroj vjeri da čine dobro političko djelo”.

Na skupu prije 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je između ostalog pročitao imena 17 “nelojalnih” mještana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedjelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

“Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumiju odluku države”, kazao je Vučić.

U Hrtkovcima, nedaleko od Rume, selu koje se posljednjih dana nalazi u fokusu javnosti, iako ne svojom voljom, živi 3.300 ljudi. Najviše je Srba, 60 posto, 30 posto je Mađara, a deset posto Hrvata, piše B92.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here