Blok 7 u Tuzli će se graditi: Federalni zastupnici podržali odluke o garanciji na kredit

0
226

Federalni zastupnici podržali su na današnjoj sjednici Predstavničkog doma odluke u vezi sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla te je izvjesno da će Elektroprivreda podići kredit u iznosu od 614 miliona eura kod kineske Izvozno-uvozne banke.

Zastupnici su većinski podržali sve tačke dnevnog reda koji se odnose na izgradnju Bloka 7 i kreditno zaduženje kod Izvozno-uvozne banke Kine.

Ukupno je Zastupnički dom dao saglasnost na šest odluka (dokumenata), od kojih na dva sporazuma mora dati saglasnost i Dom naroda kako bi bila omogućena izgradnja Bloka 7.

U Klubu zastupnika Saveza za bolju budućnost su istakli da su zadovoljni usvojenim odlukama.

Iz Kluba DF-a su naglasili da je korist izgradnje Bloka 7 TE Tuzla za BiH nemjerljiva jer jedino termoelektrane i nuklearne elektrane omogućavaju održanje potrebnog napona u mreži dok svi ostali oblici proizvodnje energije predstavljaju samo dopunu u sistemu.

“BiH bez modernih termoelektrana u narednih 25 godina s mogućnošću prelaska na alternativna goriva će od izvoznika električne energije postati uvoznik i ovisnik o drugima”, kazal su iz DF -a. (Klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here