Biserko:Tribunal bio koristan za region, ali postoji prostor za kritiku

0
211

Za činjenicu da je Haški tribunal u presudi u predmetu “Prlić i drugi” potvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, kazala je da se od ovakve presude očigledno odustalo kada je srpska strana u pitanju te da će to sada, vjerovatno, dovesti do burnih reakcija u Hrvatskoj, kako ona smatra, s razlogom.

– Nije u pitanju presuda kao takva, već kriteriji primijenjeni za jednu ili drugu stranu – istakla je Biserko u izjavi za Fenu.

Osvrnuvši se na ulogu i misiju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ocijenila je da je bio koristan za region, ali da ipak postoji prostor da se ovaj sud osporava ili kritikuje.

– Međutim, sveukupno, imajući u vidu međunarodni kontekst u kojem se sve dešavalo posljednjih 20 godina, kada je svijet u nekoj tranziciji te kada je podrška za tu vrstu institucija u opadanju, može se reći da je Haški tribunal ostvario pozitivan rezultat – smatra predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ipak, napomenula je da je Haški tribunal u međuvremenu odustao od nekih svojih standarda, ukazujući na neke slučajeve koji se odnose na Srbiju, kao što su presude u slučajevima bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog zamjenika Franka Simatovića, te nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

– Na kraju je ostalo na tome da nema nijedna presuda za nekoga iz Srbije za rat u BiH te rat u Hrvatskoj – zaključila je Biserko. (F)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here