Bijele trake ili plahte u znak sjećanja na prijedorske žrtve

0
162

Akcija “Zajedno protiv negiranja“ povodom 25. godišnjice napada na općinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka – 31. maja, bit će održana danas u Sarajevu s početkom u 12 sati.
Akcija ima cilj da se na javnim mjestima i vozilima javnog prijevoza postave bijele plahte/trake na prozore i/ili vozila u znak solidarnosti s Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na rukavima i označiti svoje domove.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozvali su da se na vozilima gradskog prijevoza (trolejbus, autobus, minibus, i taksi) 31. maja postave bijele trake na vidljivim mjestima kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine.

Podsjetili su da je putem lokalne radiostanice te 1992. godine izdata naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civilne populacije koja je većinom završila u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje – mnogi od njih su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određenim brojem još uvijek traga.

U sklopu akcije “Zajedno protiv negiranja” također su pozvali sve javne ustanove da istaknu bijele trake kako bi poslale direktnu poruku podrške i na ovaj način odale počast prijedorskim žrtvama.

Iz Udruženja navode da je u strateškoj kampanji etničkog čišćenja ubijeno i protjerano oko 50.000 iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30.000 djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti, dodajući “golgota koju su preživjeli je odjek Drugog svjetskog rata i Holokausta”.

“Najmanje što možemo uraditi jeste ne dozvoliti da se nevine žrtve zaborave i počinjeni zločini negiraju. Nadamo se da ćete podržati našu incijativu 31. maja i da ćete na vidnom mjestu na svojim vozilima istaknuti bijelu traku”, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.(aa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here