BIH: Udvostručen izvoz oružja i municije

0
442

U posljednje četiri godine, izvoz oružja i municije iz BiH je udvostručen, a samo prošle godine je porastao za preko 20 miliona KM. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz oružja i municije prošle godine je iznosio oko 194 miliona KM, dok je 2014. bio 92 miliona.

Obzirom da je većina kompanija iz namjenske industrije smještena je u Federaciji, najveći dio izvoza odnosi se upravo na FBiH.

Proizvodnja u namjenskoj industriji FBiH odvija u 14 preduzeća u kojima je zaposleno oko 3.500 radnika, a proizvodi se izvoze u više od 54 zemlje svijeta, a glavna izvozna tržišta su Saudijska Arabija, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Pakistan, Bugarska, Malezija, Srbija, Afganistan, Švicarska i Angola.

Bosna i Hercegovina izvozi municiju raznih kalibara, a mjesto lidera dijeli nekoliko firmi. Nedavno je počeo snažniji razvoj oružja, poput prve bh. haubice ili prve puške koju je proizvela jedna goraždanska firma. Za sada nije poznato da li je počeo izvoz ovog oružja.

Za ovu godinu najavljeno je i formiranje nove fabrike vojne industrije u Vogošći, čiji su investitori Vlada FBiH i nekoliko postojećih bh. kompanija iz ove oblasti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here