Beograđani kod zgrade predsjedništva, kako bi ih Vučić lakše prebrojao

0
291

Protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu završen je večeras u 20 sati, a učesnici su zatražili smjene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.
Beograđani stali kod zgrade predsjedništva da ih Vučić lakše prebroji

Na protestu na kome je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, pročitano je otvoreno pismo u kome Stefanovića i Bujoševića pozivaju da se povuku sa funkcija, jer svaki dan umjesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

“Laž nije drugo mišljenje”, čulo se sa kamiona uz povike “Nije sprski ćutati” što je naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević.

Glumac i jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Branislav Trifunović čitajući otvoreno pismo Bujoševiću rekao je da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da zloupotrebljava svoj položaj i javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i mijenja činjenice.

“Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni dio historije sunovrata medija i zloupotrebe profesije”, naveo je Trifunović.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gdje zakon važi za sve i gdje od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da to što traže okupljeni nema veze sa politikom već sa potrebom da žive u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Poslije govora, građani su prošetali centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su se kratko zadržali kod zgrade u kojoj je sjedište predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom i ispred zgrade RTS-a.

Kod zgrade predsjedništva su se zaustavili da bi, kako su rekli, Aleksandar Vučić mogao lakše da ih prebroji i uzvikivali su “Vučiću lopove”, a potom pustili pjesmu Đorđa Balaševića “Dno dna”.

Ispred RTS-a upaljene su baklje i raširen je transparent “Počelo je”, puštani su špica za Dnevnik i dijelovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima, a pročitano je i otvoreno pismo Bujoševiću.

Tokom protestne šetnje na čelu kolone bili su veliki transparenti “Jedan od pet miliona” i “Stop krvavim košuljama” i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika.

Okupljeni su nosili srbijanske zastave, transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvali u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gdje je protest počeo dijeljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše “Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona”.

Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Tokom protesta ulice su za saobraćaj bile zatvorene, a broj okupljenih bio je manji nego prošle subote.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtjevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP-a Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na posljednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.(beta,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here