Baghdadi naredio ubistvo 320 ‘nelojalnih sljedbenika’

1
328

Vođa “Islamske države” Abu Bakr al-Baghdadi naredio je ubistva 320 sljedbenika zbog nelojalnosti toj terorističkoj grupi, saopštili su irački obavještajni izvori.

On je naredio ubistva i pojedinih vodećih ličnosti u Iraku i Siriji.

“Sada je izdao naredbu da se ubije 320 njegovih sljedbenika zbog izdaje i nemara, koji su prouzrokovali velike gubitke u terorističkoj grupi u Iraku i Siriji”, javila je iračka novinska agencija “Iračke vijesti”, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Komandanti višeg reda koji se nalaze na spisku za odstrel su, između ostalih, Abu al-Bara al-Ansari, Sief al Din al-Iraki, Abu Otam al-Tal Afari, Abu Iman al-Movahed i Maravan Hadid al-Suri, prenio je Daily Mail.

Teroristička grupa “Islamska država” izgubila je oko 90 odsto teritorije koju je kontrolisala 2014. godine kada je Baghdadi sebe proglasio vođom Kalifata.

“Iračke vijesti” dodaju da su pojedini militanti pobjegli, nakon što su saznali za planove Baghdadija.

Baghdadi je prošle godine objavio glasovnu poruku u kojoj svoje sljedbenike poziva da “spale svoje neprijatelje gdje god se nalaze” i da napadaju “medijske centre koje kontrolišu nevjernici”.

Tokom prošle godine pojavili su se izvještaji o tome da je Baghdadi ubijen, što je u jednom trenutku potvrdila i agencija “Amak”, koja je u vlasništvu “Islamske države”.

SAD su ponudile novčanu nagradu u iznosu od 25 miliona dolara za informacije koje bi mogle pomoći da se Baghdadi pronađe, uhapsi i osudi.

1 komentar

  1. Jel to taj Islam koji nam se namece kao spas i rjesenje. Sve ubice i siledzije a kod nas islamska zajednica satkana od lopova i prebogatih ljudi koji su u politici i raznim lopovlucima.
    Cestitam bagro iz IZ gasite lijepi i umjereni islam koji je po ljepoti bio prepoznat i postovan u svijetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here