Asteroid veličine nogometnog terena prošao blizu Zemlje

0
286

Samo dan nakon što je otkriven, asteroid veličine nogometnog terena, koji može uzrokovati znatnu štetu, prošao je pored Zemlje veoma blizu po astronomskoj skali.

Asteroidi ove veličine su veoma rijetki, ali i sposobni da uzrokuju pravu katastrofu. Astronomi širom svijeta ulažu ogromne napore kako bi otkrili ovakva nebeska tijela. Ipak, sigurnost naše planete je bila ugrožena jer naučnici zamalo nisu otkrili asteroid veličine nogometnog terena koji se kretao prema zemlji. Registrovan kao G018 GE3 je pored Zemlje prošao u nedjelju i to na distanci od samo trećine udaljenosti Mjeseca, odnosno 192.317 km.

Ovaj asteroid prečnika između 48 i 110 metara je mogao uzrokovati značajnu štetu. Primjera radi meteor Tunguska prečinka 60 do 190 metara je uništio 2.000 kvadratnih metara šume u Sibiru, a proizveo je energiju jednaku nuklearnoj eksploziji. To je bio najveći udar u historiji.

Da je asteroid pri svojoj brzini od 106.497 km/h u nedjelju udario Zemlju, teško je i zamisliti koliko veliku štetu bi napravio. Meteor Chelyabinsk zabilježen u Rusiji u februaru 2013. godine, bio je šest puta manji, ali je njegova eksplozija u atmosferi oštetila više od 7.000 zgrada, a povrijeđeno je 1.500 ljudi od slomljenog stakla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here