Asim Horozić: Tuzla ne zaslužuje operu, sve je prevara i laž!

6
1345

U prepunoj sali BKC-a u Tuzli sinoć je izvedena opera “Zmaj od Bosne”, kompozitora Asima Horozića, rođenog Tuzlaka.

Kompozitor, međutim, poslije predstave nije štedio Tuzlu i gradonačelnika, odnosno, lokalnu vlast.

“Normalno je da sam sretan i zadovoljan. Prepričavali su mi da je aplauz trajao 15 minuta, ali ja sam razočaran ovim gradom, ovim mrakom na ulicama. Pitao sam se jesmo li mi zreli i da li smo uopšte zaslužili operu. To je prava ironija. Meni ne znači grad sa ovim referencama ništa. Tuzla je grad koji nema zgradu muzičke škole, koncertnu dvoranu, nijednog muzičara koji koncertno nastupa, pijanistu, violinistu… Meni ne znači ništa da mi tu gostuje opera, jer nema tradicije, nema ništa. Možda sam grub, ali eto. Ipak rodni grad je nešto. Primam neke čestitke nakon premijere, ali je danas upitno da li je neko sretan što mu je sugrađanin uspio u životu”, izjavio je Horozić za Kameleon, te se zahvalio Vladi TK koja je podržala ovaj projekat.

“Premijer TK je stigao iz Banovića i želi da pomogne kulturu u Tuzli, a kroz razgovor s njim vidim da je voljan da podrži i naredni operni projekat koji će se čak producirati u Tuzli”, rekao je Horozić, te dodao kako je razočaran jer se prvi čovjek grada (J. Imamović – op. ad.) nije pojavio na premijeri.

“Premijer TK i Ministar kulture TK su bili jer sam ih vidio, ali gradonačelnik se nije pojavio. Mislim da je to namjerno osmišljeno. On možda smatra da tako šalje lijepe signale kako je Tuzla grad kulture, a to je jedna velika prevara i laž”, razočarano je govorio Horozić za Kameleon.ba.

6 Komentari

 1. Bravo za komentar GOSPODINE Horozic. Sve ste rekli u par recenica, a ponekad treba reci da je CAR GO.
  Vi ste za propalog pisca iz Islamovca nocna mora, jer sve sto ste uradili u svom zivotu je talenat i vas mukotrpan rad, za razliku od KIM IL SUNGA koji je našim parama, na žalost, uništio komletan grad, a posebice kulturu, po kojoj je TVOJ grad bio prepoznatljiv.

 2. Emoj Asime ,faraon ne dođe ni na stadion ksd Sloboda igra finale Kupa BiH. Da je makar poslao izaslanika da oda počast Himni i,Zastavi i naravno našoj domovini BiH.Tri finala se igrala na Tušnju 2008, 2009 i 2016.
  Dakle on ima višestruke probleme ,nije samo kultura u pitanju.

 3. Neznam zašto Asim povezuje operu i Jasmina. BKC pun, opera sjajno napravljena i održana. publika prezadovoljna i to je jedino važno. Možda mu smeta saradnja BKC ai Sarajevskog Narodnog pozorišta i fillharmonije. On mora znati da nije jedini kompozitor na svijetu. Ovako nipodaštavanje svoga grada nigdje nisam vidio, uzgred Ja sam sarajlija, da ne bude zabune gosp. Horoziću-

 4. Izuzetno cijenim rad gospodina Horozića, razumijem što ga boli, a i slažem se sa tobom “jakotuzlak’, ali istakao bih tu, jednu malu, sitnicu.
  Malo mi “ide na živce” evidentiranje političkih subjekata na ovom kulturnom događaju. Ma, briga mene jede za premijera, ministra kulture, a i za gradonačelnika. Nije fer prema drugima koji su tu došli iz kulturološki potreba.
  Nisam ni za kakvo spominjanje i uplitanje politike i političkih aktera u kulturne sadržaje, koje bi nekome u konačnici mogli poslužiti za dobijanje jeftinih političkih poena . Drž’mo se maksime:
  “Politiko, marš iz kulture!”
  (I, iz obrazovanja!)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here