Apelacioni sud Brčko Distrikta BiH donio oslobađajuću presudu: Dedeić kao Drajfus (2)

0
321

Naš je portal pratio političko-policijski proces Ismetu Dedeiću, jednom od najuspješnijih privrednika u Distriktu Brčko. On je, zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Sinišom Kisićem, najzaslužniji što je nekadašnju „Arizonu“, meku crnog tržišta, stavio pod kontrolu urbanističkih i poreskih vlasti i pretvorio u najveći budžetski izvor Distrikta Brčko. Švercerskoj mafiji, u koju su bili uključeni i mnogi iz vlasti Ditrikta, zadan je težak udarac. Mafija nije ostala dužna. Svojim direktnim i indirektnim nepočinstvima, iz političkog života su odstranjeni i Dedeić i Kisić. Dugom pravosudnom borbom su uspjeli da se vrate u javni prostor. Dedeić je postao lider SBB u Distriktu i ministar. A onda je na scenu stupila policijsko-tužiteljska mafija. O tome sam čitateljstvo našeg portala 26. jula 2016. godine izvjestio šta se dešavalo u pripremnom ročištu u Osnovnom sudu Brčko Distrikta.

„Kao izvještač sa političkih suđenja u bivšoj nam Jugoslaviji, kad su i loši svjedoci postajali dobro optuženi, mislio sam da su se raspadom države raspali i politički sudski procesi. Ali, moj optimizam se srušio kao kula od karata na vijest da je Ismetu Dedeiću Osnovni sud u Brčko distriktu, po zahtjevu Tužilaštva, «odredio primjenu svih predloženih mjera zabrane putovanja»!

Iz sasvim drugih razloga, prisustvovao sam, 18. jula, predpripremnom ročištu kada se Ismet Dedeić, bivši šef Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne odnose u Vladi Distrikta nije mogao izjasniti o krivici koja mu se stavlja na teret. Njegova suradnica, Gabrijela Ljoljić, tada se izjasnila da se ne osjeća krivom.

Ismet Dedeić, kao i njegova suradnica, optužen za krivično djelo «zloupotreba položaja i ovlašćenja», nije se mogao izjasniti jer Sud nije donio rješenje po prigovoru njegovog odvjetnika, Mirsada Islamovića, na zahtjev tužioca, Vladimira Tepavčevića, da mu se oduzmu putne isprave i zabrani putovanje. Jučer je Sud donio političko rješenje, a ne pravno! Zašto?

Za optužnicu je Dedeić saznao dok je bio u posjeti obitelji u Švedskoj gdje mu se liječi teško oboljela supruga. Tamo je, 6.jula, dobio i poziv od odvjetnika da se 18. jula pojavi pred Osnovnim sudom. To je i učinio. Na Sudu je rekao kako je zahtjev tužioca bespredmetan jer da je želio izbjeći proces – ostao bi u Švedskoj! Uz to, on ima i pasoše te države i rodne mu Crne Gore. Da apsurd bude veći, tužilac zabranu putovanja i oduzimanje putovnice, nije tražio za Gabrijelu Ljoljić! Šta su skrivili Ismet Dedeić i Gabrijela Ljoljić?

Oni su, uvažavajući upute tog istog suda, izdali rješenje jednom Brčaku da nadogradi nad vlastitom kućom još jedan prostor za stanovanje. Takva rješenja su izdavali i drugi Dedeićevi suradnici, ali nisu optuženi! Međutim, ovdje se ne procesuira Dedeić za ono što u optužnici piše, već za sasvim drugo djelo!

Naime, on je uporno, kao član Vlade distrikta, insistirao na donošenju Zakona o javnim poduzećima kako bi se u njima uveo red, što znači da bi se u njima uklonili kriminal, korupcija, samovolja, nezakonitosti, nepotizam…Naročito u Javnom komunalnom poduzeću.
Tamo je direktor Admir Nuković bio adresa na koju su radna mjesta dobijali rođaci, djeca, supruge i druga mnogobrojna familija sudaca, tužilaca, policijskih dužnosnika, političkih funkcionera koji su bili snažna potpora direktoru. Ipak, pod pritiskom javnosti i angažmanom Ismeta Dedeića kao i većine poslanika Skupštine Distrikta, donesen je rečeni zakon, a direktor Nuković smijenjen. Na taj način, stekli su se svi uslovi da Dedeić postane brčanski Drajfus, da bude lažno optužen, odnosno bez ikakve argumentacije pa je sasvim izvjesno da je optužnica osveta za Dedeićevu argumentaciju koja je ishodila donošenjem Zakona o javnim poduzećima i posljedicama njegove primjene.

Doduše, formalno-pravno, optužnica bez argumenata, vodi se uz poštivanje procesnog prava. Pa i cijelo pravo se bazira na poštivanju formalnosti. Stoga je nakon pojavljivanja na Sudu, Dedeić izjavio da je «optužnica takva kao da je pisana u nekom komunalnom poduzeću, a ne Tužilaštvu».

Komunalna mafija je postigla privremeni cilj – privremeno, do izbora, eliminisati Dedeića iz Vlade Distrikta, jer svaki član Vlade nakon podizanja optužnice podnosi ostavku. Projektanti optužnice bez dokaza su mislili da će time politički oslabiti SBB i njenog predsjednika u Distriktu. Međutim, puna sudnica je pokazala da su ciljali u korist Dedeića kojemu se javilo više od pedeset Brčaka da će svoju imovinu založiti kao kauciju za njegovu slobodu kretanja. Izazvali su takav kontra-efekat da se sad ujedaju za guzicu!

Brčanski Drajfus je samo politički ojačao! Politički sudski procesi su mogući samo u državama jednoumlja. Naša domaja, već više od četvrt vijeka nije baš sasvim takva, pa se takvi procesi pokazuju samo kao recidivi prošlosti“.

Osnovni sud je 4. aprila 2017. godine oslobodio Dedeića od svih optužbi za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti koje mu je na teret stavljalo Tužilaštvo Distrikta. Na tu presudu, Tužilaštvo je uputilo žalbu Apelacionom sudu. Prije pet dana, Apelacioni sud je Ismetu Dedeiću uručio presudu kojom je žalba Tužilaštva odbijena i potvrđena oslobađajuća presuda Osnovnog suda.

U međuvremenu, jedan od glavnih aktera cijelog slučaja, Admir Nuković je smijenjen sa položaja direktora Javnog komunalnog preduzeća. Policija i Tužilaštvo vrše opsežne istrage u tom preduzeću. Ismet Dedeić je dobio ljudsku, moralnu statisfakciju. Budžet Distrikta će morati nadoknaditi veliko obeštećenje Dedeiću.

A da je pravde, svi kreatori brčanske „afere Drajfus“ trebali bi platiti njen ceh iz vlastitih džepova, jer je ona plod njihove pameti. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here