Anto Krešić: Srebrna medalja iz Prištine je veliki uspjeh karate sporta (Foto)

0
403

Srebrnu medalju i dvije bronzane osvojili su karatisti Federacije BiH na Regionalnom prvenstvu Evrope koje je od 2. do 4. juna održano u Prištini.

U povodu ovog velikog uspjeha bh. sporta, u tuzlanskom Mejdanu održana je konferencija za novinare Federalnog karate saveza na kojoj je trener juniorsko-kadetske reprezentacije FBiH, Anto Krešić, rekao da je osvajanje drugog mjesta u Evropi izniman rezultat.

– Nakon uvrštavanja karatea među olimpijske sportove, poraslo je zanimanje za ovaj borilački sport, tako da je u Prištini nastupio veliki broj selekcija iz cijele Evrope. Mnoge su nastupile u najjačim sastavima, jer su došli kako bi provjerili svoju formu za naredne velike turnire, koji će se bodovati za Omladinske igre 2018.godine, ali i Olimpijske igre 2020.godine. Biti drugi u Evropi u ovako jakoj konkurenciji je izuzetan uspjeh. Posebno nas raduje što je najveći broj reprezentativaca bio s područja Tuzlanskog kantona – izjavio je Krešić za Fenu.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i Mehmed Halilović, član UO saveza, te reprezentativke Stefani Krešić (KK DO Tuzla) i Dženana Šiljegović (KK Sensei Lukavac).

Na putu do medalje reprezentacija Federacije Bih pobijedila je Švicarsku 2:1, zatim drugu reprezentaciju Turske 2:1, dok su u finalu protiv prve reprezentacije Turske izborile 1:1, ali je zlato pripalo Turkinjama zbog više osvojenih poena u prethodnim mečevima.

Boje juniorsko-kadetske reprezentacije FBiH koja se na takmičenju u Prištini okitila srebrom, branile su, osim Krešić i Šiljegović, Irma Rahmanović (KK Ilidža), Ema Nadarević (KK Regeneracija V. Kladuša) i Ema Selman (KK Omladinac Senica).

– Zadovoljna sam nastupom, organizacijom i ambijentom na prvenstvu. Nismo imali sportske sreće da završimo finale u svoju korist, jer nam je na putu bila regija iz Turske, koja je velesila u ovom sportu. Prošle godine sam takođe bila učesnik na Evropskom prvenstvu za regije kao takmičarka Tuzlanskog kantona i mogu reći da je ove godine konkurencija bila daleko kvalitetnija – kazala je Srefani Krešić.

Na istom takmičenju muška juniorsko-kadetska reprezentacija TK, koju je vodio Željko Zombra, osvojila je bronzanu medalju, nakon pobjede protiv Kosova 2:0, dok su u polufinalu poraženi od turskog Marmara 3:1. U repesažu su predstavnici TK pobijedili Crnu Goru 2:0, te Makedoniju 3:2.

Bronzanom medaljom okitila se i ženska juniorsko-kadetska reprezentacija TK koju je vodio trener Fikret Selman. (Fena, tl, mp – Foto: karate savez FBiH, Edin Bakić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here