Američke vlasti upale u ruski konzulat u Seattleu

0
191

Predstavnici američkih vlasti upali su danas u rezidenciju ruskog generalnog konzula u Seattleu, koji je napušten na zahtjev Washingtona, rekao je izvor iz Ruske ambasade u SAD za TASS.

Prema njegovim riječima, američki zvaničnici “razbili su bravu i ušli” u rezidenciju koja je u vlasništvu ruske države.

“Svjedoci smo da američka strana, kršeći sve diplomatske i konzularne konvencije, kao i vlastiti zakon o zaštiti prava na privatnu svojinu, pokušava ući na naš teritorij, za što je dokaz pokušaj razvaljivanja brave na ulaznoj kapiji”, rekao je Nikolaj Pukalov, šef konzularnog odjeljenja Ruske ambasade u SAD, prethodno u telefonskoj izjavi s lica mjesta za agenciju TASS.

Pukalov je rekao da su jučer ruski diplomati iznijeli arhiv i većinu vrijedne opreme iz zgrade pošto je prethodno američka administracija naložila da se konzulat isprazni do utorka uvečer, prenosi CdM.

Povodom toga oglasila se i Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekavši da je to provala i otimanje.

“Požurite da vidite: američke vlasti su počele opsadu kompleksa ruskog konzulata u Sijetlu. Rijedak prizor – državna provala i otimanje”, rekla je ona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here