Ambasada SAD-a reagirala na dolazak “Noćnih vukova”

0
355

Ruski “Noćni vukovi” nalaze se na turneji po Balkanu, a kako je ranije najavljeno, sutra dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Planirana turneja trebala bi trajati devet dana, a tokom nje su namjeravali posjetiti Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodina, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banju Luku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

 

Odgovarajući na upit Radiosarajevo.ba, u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a su kazali da “ovakve posjete negativno utiču na stabilnost beskorisne su i ne treba ih podržavati”.

“Važno je da lokalne vlasti i nadležne institucije u BiH rade na rješavanju tog pitanja. I dalje apelujemo na organe vlasti u BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje. Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili odgovornost ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, navedeno je iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić označio je ovo grupu ranije kao sigurnosnu prijetnju, pa je vođi bajkerske grupe Aleksandru Zaldostanovu, te Saši Saviću, članu ove grupe srbijanskog porijekla, zabranjen ulazak u našu zemlju, ali ne i cijeloj grupi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here