Album “Hotel Bristol” braće Paloš dobio pozitivne kritike renomiranog muzičkog časopisa iz Los Angelesa (Video)

2
722

U poznatom muzičkom časopisu “Music Connection Magazine” iz Los Angeles objavljena je kritika albuma “Hotel Bristol” renomiranog benda “Ode” iz Chicaga, koji vode braća Robert i Davor Paloš.

Velika je stvar već to što su uvršteni u kritički osvrt ovog uglednog američkog muzičkog magazina i ocijenjeni su visokom ocjenom 7,6,  uz napomenu “da ih je teško kategorizirati, da su nesvakidašnji i da nisu za svačije uho”.

Oni koji su imali priliku vidjeti sadržaj ovog magazina, složit će se da u njemu ima mjesta samo za najbolje u muzičkom svijetu.

Robert Paloš (stoji desno) svira solo gitaru, a inače je diplomirao na Columbia college Chicago, odsjek jazz. Davor Paloš, mlađi brat (gore, lijevo) je vokal i diplomirao je pjevanje na Northeastern Illinois University, također u Chicagu.

Ostali članovi benda su: Nikola Dokić, ritam gitara, iz Beograda, diplomirao je u istoj klasi sa Robertom Palošem. Tu su i Daniel Crane, fantastični bubnjar i odlični bas gitarista Elliot Taggart. Oni su  iz Chicaga, završili su muzički koledž.

Bend “Ode” je već godinama prisutan na muzičkoj sceni Chicaga, uspješan je i cijenjen.
Robert i Davor Paloš rođeni su u Tuzli, sinovi su preminulog  tuzlanskog i bh. šahovskog velikana Osmana Paloša.

Kritika u časopisu  “Music Connection Magazine” objavljena je povodom izlaska njihovog novog albuma “Hotel Bristol”, a u slobodnom prijevodu stoji:

“Teško je kategorizovati kvintet “Ode” predvodjen braćom Paloš čije bosansko naslijeđe daje unikatni izraz njihovoj muzici. Bazirana na tamnom rok izrazu, njihova muzika ima stalan pomak u raspoloženju i tonu i kreće se ka istočnoevropskoj sceni (“Back In Town), a zatim ka teatralno “lopovsko” maglovitom jazzu (“Hotel Brtistol”), kao i optimistički i privlačni izraz u “Let me in”. Svaka je pjesma dobro obrađena, jaka i čvrsta bez bljeska gluposti. Sve u svemu grupa “Ode” je karakteristična, osobena, nije za svakoga i to je ono što treba istaknuti”.  (gl, tl)

2 Komentari

  1. Divan prilog! Prelijepo! Ovdje, u Cikagu, grupa “Ode” je izuzetno popularna i kotira kao jedan ozbiljan muzicki bend.
    Zato ih cesto, velike muzicke zvijezde Balkana, kada u Cikagu imaju nastup, uzimaju kao predgrupu odnosno da im otvore koncert. Tako je bilo sa Goranom Bregovicem, a nedavno i sa Bajagom, pa to govori da su izuzetno cijenjeni i u vrhunskim muzickim krugovima. Svakako jedna dodatna zanimljivost je sto su Robert i Davor sinovi pokojnog velikog
    sahovskog mestra Osmana Palosa, covjeka koji je pobjedio na preko 150 turnira. Arena Turist Pula 10 iz jedanaest kola, a ispred 10 velemajstora, pobjednik velikog medjunarodnog turnira u Plovdivu ispred visoko rangiranih velemajstora, pobjednik velikog medjunarodnog otvorenog turnira u Djenovi, a gdje je bila prisutna i moja malenkost. To su samo neki od rezultata koji su ostali iza cuvenog internacionalca, a koji je danas skoro potpuno zaboravljen. Hajde da razumijem pojedine koji nikada nisu bili, kako se kaze, raja i dio carsije, ali mi je neshvatljivo da mocni ljudi u gradu i regiji, a koji su izrasli iz tuzlanske carsije (Enko, Mirza pa i Emir, a itd) nikada nisu pokazali volje i sluha da se jednom takvom covjeku oda adekvatna pocast. Eventualno da se organizuje godisnji turnir u njegovu cast ili da neko tuzlansko sokace dobije dobije ime Osmana Palosa. Ko zna, mozda se to nekada i desi? Plasim se samo, da zaboravljajuci druge, budemo i sami zaboravljeni.

  2. Pridružujem se pohvalama za prilog – osvrt o nadasve interesantnoj i muzički kvalitetnoj skupini muzičara. Posebice, raduje spoznaja što su uspješni predvodnici, naši sugrađani Robert i Davor Paloš. Također, slažem se sa g. Lešićem da Grad, građani i gradske strukture trebaju da imaju više senzibiliteta prema našim zaslužnim i uspješnim ljudima, koji su ostavili i ostavljaju trag, kao i rezultate u svojim uspješnim životima. Jedan o takvih, sigurno je i Osman Paloš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here