Akcenti: Tužioci se bave svakodnevnim kriminalom manjeg značaja

3
634

Sudija za prethodno saslušanje Branko Perić, koji radi na potvrđivanju svih optužnica u Odjelu za korupciju i organizirani kriminal, dostavio je BIRN-u BiH analizu u kojoj stoji da veliki procenat optužnica podignutih u decembru “ukazuje na kampanju optuživanja radi normi i statistike”.

“Nije bilo optužnica za najteža krivična djela organizovanog kriminala i korupcije. Dominiraju optužnice za krivična djela za koja nije sprovođena posebna tužilačka istraga, odnosno u kojima dokaze prikupljaju Uprava za indirektno oporezivanje i Granična policija. Politika procesuiranja fokusirana je isključivo na svakodnevni kriminal manjeg značaja. To se odražava na politiku kažnjavanja, zbog čega će i u statistici izrečenih kazni, po svemu sudeći, dominirati uslovne osude”, navodi Perić.

Prema analizi kazni koju je Perić uradio prošle godine, u periodu između 2014. i kraja 2016. Državni sud je u predmetima korupcije, organiziranog i privrednog kriminala donio 323 osuđujuće presude, od kojih je više od pola bilo uslovnih, javio je BIRN.

No coment! (B, tl)

Download PDF

3 Komentari

  1. Treba promijesati tuzioce one iz gorazda u tuzl a ove u gorazde i tako redom.da nece sluvajno serhatlicpokrenuti postupak protiv imamovica ni slucajno ovaj ga je postavio

  2. Samo uvesti reizbor svake 4 godine,pa da vidiš kako če radit,ovako mogu do navršene 70 života,zato i jest ovako,a VSTV ko korektiv još je gori od njih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here