Agencija za zaštitu osobnih podataka obilježava Dan zaštite podataka

0
406

Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, kao jedne od temeljnih vrijednosti svakog demokratskog društva (Foto: Ilustracija/enisa.europa.eu)
Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH prema ustaljenoj praksi već devetu godinu zaredom obilježava evropski Dan zaštite podataka koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti, saopćila je Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, kao jedne od temeljnih vrijednosti svakog demokratskog društva.

Vijeće Evrope je uz potporu Evropske komisije 2006. proglasilo 28. januar evropskim Danom zaštite podataka, koji ujedno obilježava i godišnjicu Konvencije 108 za zaštitu osoba s obzirom na automatsku obradu osobnih podataka, pošto je Konvencija otvorena za potpisivanje svim zemljama 28. januara 1981.

Konvencija je na snazi u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, kao i u još nekim zemljama koje nisu članice (Uruguay, Mauritius, Senegal i Tunisia), a pozvane su da pristupe još Morocco, Cabo Verde, Burkina Faso, Argentina i Mexico.

Povodom obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka biće održana konferencija za novinare u ponedjeljak, 29. januara, u 11.00 sati u zgradi institucija BiH.

Na konferenciji mediji će imati mogućnost upoznati se sa najznačajnijim aspektima rada Agencije u protekloj godini, kao i sa planovima za naredno razdoblje.

Agencija također poziva sve zainteresovane građane koji imaju pitanja vezana za zaštitu osobnih podataka i privatnosti djece na Internetu, te korištenju društvenih mreža da iskoriste Dan otvorenih vrata Agencije, koji će biti održan 29. januara u prostorijama Agencije od 13.00 do 16.00 u ulici Vilsonovo šetalište 10.

Ciljna grupa Dana otvorenih vrata su učenici osnovnih škola, roditelji i nastavnici, kojima se planira održati predavanje i odgovarati na postavljena pitanja.

Predavanje će se upotpuniti sa primjerima i iskustvima iz prakse, daće se konkretni savjeti za roditelje o mogućnostima uspostave kontrole i nadzora nad uporabom Interneta od djece, te će se istima uz upozorenje o opasnostima na Internetu demonstrirati mjere predostrožnosti koje se mogu jednostavno primijeniti.

Agencija i na ovaj način želi dati priliku građanima da prošire svijest o zaštiti osobnih podataka i privatnosti, te zaštiti djece na internetu da bi što bolje razumjeli koja su njihova prava i odgovornosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here