Afera kladionica: Nogometni savez BiH pokreće postupak protiv Vlade Jagodića?

0
567

Afera “Kladionica” uveliko trese bosanskohercegovački nogomet. Za neupućene, u središtu priče je Vlado Jagodić, trener tuzlanske Slobode koji je prije nekoliko dana bio tamo gdje mu sigurno nije mjesto – u kladionici, objavio je SC sport iz pera urednika Hajrudina Prolića.

U tekstu se navodi:

“Iako je sam Jagodić praktično negirao da je u kladionici bilo šta radio, navodeći kako je moguće da je samo prošao ili ušao u taj objekat u pratnji prijatelja, “Dnevni avaz” je objavio novu fotografiju trenera Tuzlaka dok sjedi u kladionici, za stolom na kojem je ponuda parova za klađenje i pritom nešto piše.

Na njegovu stranu stao je i predsjednik kluba Senad Mujkanović koji se jučer nije mogao načuditi “šta je tu problematično”. No, da je pročitao Disciplinski pravilnik UEFA-e sigurno je da tako nešto ne bi konstatovao.

U Pravilniku se navodi se kako “integritet utakmica narušava svako ko direktno ili indirektno učestvuje u klađenju ili sličnim aktivnostima”.

S obzirom da se pravila Nogometnog saveza BiH nadovezuju upravo na pomenuti dokument, kako saznajemo, u bh. “kući fudbala” razmatra se pokretanje postupka protiv Vlade Jagodića.

Jagodić ispred Bet kladionice (Foto Avaz)

U slučaju da se ispostavi da je trener Slobode zaista prekršio pomenuti član Disciplinskog pravilnika UEFA-e sasvim je izvjesno da će biti suspendovan, a moguće su još neke drakonske kazne protiv njega i kluba kojeg vodi”, navodi se u tekstu.

Istovremeno, Jagodić je najavio konsultacije s advokatom s namjerom pokretanja tužbe protiv “Avaza” i autora teksta koji je izazvao veliku medijsku pažnju i polemike. Jagodić smatra da je već mjesec dana izložen pritiscima pojedinih medija, te da je to “atak na njegovu ličnost”.

Na društvenim mrežama je stanje “pola – pola”. Naime, veliki broj forumaša smatra da Jagodić, kao i svaki drugi čovjek, ima pravo da se kladi, a mnogi uz to navode kako “posjećuje kladionice još od vremena kada je došao u Tuzlu”. Znači svjedoka ima!

Foto Avaz

Drugi pak smatraju da je nedopustivo da treneri i igrači posjećuju kladionice. U Tuzli se mnogi sječaju kritika igrača koji su na nekim utakmicama “slučajno kiksali”, a viđani su prije toga u kladionicama. Sloboda je dva puta zbog sličnih “kikseva” ostala bez Kupa BiH, tako da poslije armiju navijača niko nije mogao razuvjeriti da poraz nema veze s klađenjem pomenutih igrača, unatoč visokim kvotama koje su podgrijavale sumnje u nečasne radnje.

Teško da će se išta dokazati i u “slučaju Jagodić”, kao i da će išta biti od eventualne tužbe Jagodića spram medija, jer su izrečene sumnje i lični stavovi autora, dok elemenata klevete skoro da i nema.

Ono što je faktičko stanje u ovoj situaciji, svakako je činjenica da Sloboda ima pet bodova u šest kola, te da je to ključni razlog kritika Jagodića, koji, opet, u medijskim istupima govori o svemu i svačemu, spominje podršku predsjednika kluba Senada Mujkanovića zbog koje ne pomišlja na ostavku, napise tumači kao atake na ličnost ili medijski linč, a jedino nikako da činjenično objasni: ko je kriv što Sloboda u šest kola ima pet bodova i najlošiji start sezone od rata naovamo? (sc, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here