Afera „Forš“ drma Gradsku upravu: Trideset dva hektara pojela mafija!

1
672

Božo Mihajlović, nekad državni tužilac, danas je optužen od Tužilaštva BiH za krivično djelo nesavjesan rad i nestanak 300.000 maraka! To je onaj isti Božo kojem su poslani svi tekstovi i svi materijalni dokazi o organizovanom međunarodnom kriminalu u koje su sudjelovali mašijaši iz slovenačkog, zamislite katoličkog holdinga iz Maribora, mašijaši iz Gradske uprave Tuzla, Kantonalnog tužilaštva, Agencije za privatizaciju i Tužilaštva BiH!

Očito, dokazi poslani na Božinu adresu, bačeni su u koš, što samo potvrđuje naivnost hroničara afere koji je vjerovao da Božo piša stojeći! Ispostavilo se da je Božo upišan od optužbe koja mu se stavlja na teret.

Dakle, rječ je o aferi „Forš“ koja se godinama valja u blatu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Riječ je o tome da je prije desetak godina 32 hektara ekspropisanog zemljišta, koje je trebalo biti predmet reeksproprijacije, tuzlanska „Prehrana-promet“ za samo 1,5 miliona maraka prodala katoličkim kriminalcima iz mariborskog „Forša“. Oni su odmah u NLB banci podigli 7,2 miliona eura gotovine na osnovu tog zemljišta kao hipoteke! S obzirom da je hipoteka tri puta veća, to znači da je zemljište, koje nije moglo biti predmet prodaje, vrijedilo 21,6 miliona eura!

Kako je riječ o zemljištu čiji su neki pojedinačni vlasnici parcela započeli sudske postupke za reotkup, načelnik općine Jasmin Imamović, njegova služba za katastar, Kantonalna agencija za privatizaciju, Kantonalni MUP, detašman SIPA i drugi, nijemi, slijepi, gluhi, i pored upozorenja medija, nisu ništa učinili da spriječe bezočnu pljačku bh. imovine!

Za par dana, stečajni upravnik Meho Krajinović će 32 hektara „Forša“ dati na javnu prodaju s početnom cijenom od 5,7 milona maraka. Kolika će krajnja cijena jedinog industrijskog zemljišta biti, ne znamo. Ali, znamo da će taj novac otići u NLB banku pod čijom je hipotekom. Zašto nijedan državni organ nije stao u odbranu imovine države Bosne i Hercegovine? Zašto niko nije htio da spriječi najveću pljačku u istoriji Tuzle? Zar smo javni moral i društvene vrijednosti sveli na nivo mulja i blata? Zar su državni organi legalizovali pljačku kao zakonom zaštićenu djelatnost? Pa, zaboga, to je novac svih nas!

A, ako je tako, onda ne budimo naivni: krenimo u pljačku onoga što još nije opljačkano! Svi inostrumenti vlasti će biti uz nas. Na sreću, narod je pošteniji od vlasti. A, na žalost, od te vlasti, svakog dana, u sve većem broju, narod bježi daleko. I od Bosne i od Hercegovine! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

1 komentar

  1. Nezavisnost pravosuđa je paravan za korupciju u sudstvu. Dovoljno je pogledati kakvo je tužilaštvo,koliko je sudstvo neefikasno, i niko ne odgovara,ni iz tužilaštva,ni iz sudova.To je katastrofa. kad bi neko potegao pitanje odgovornosti tužioca,ili nekog sudije,to bi političari protumačili kao atak na nezavisno sudstvo.E zato sada imamo jako dobro plaćene sudije i tužioce,koji rade kako im se prohteije i nikome ne odgovaraju za svoje odluke.
    Potrebna je nezavisna civilna i zakonita kontrola pravosudja, da ne bude samo sebi svrha. Takodje neophodna je izmjena odredjenih propisa, utvrditi rokove za okončanje postupka, USPOSTAVITI PRAVO PRIVATNOG TUŽIOCA, RADI SILNIH ZLOUPOTREBA NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here